Granola domowa

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Granola(od włoskiego "grano"- zborze) jest połączeniem płatków zborzowych z bakaliami,cukrem i miodem - pyszny i zdowy smakołyk.Idealna na śniadanie,połamana na kawałki podana z mlekiem lub jogurtem.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - płatki owsiane: 1 szklanka
    - orzechi laskowe: 0.5 szklanki
    - pestki słonecznika: 200 gramów
    - orzechy włoskie łuskane: 100 gramów
    - migdały całe: 100 gramów
    - pestki dyni: 5 łyżek
    - rodzynki: 200 gramów
    - cukier brązowy: 3 łyżki
    - miód naturalny: 4 łyżki
    - cynamon mielony: 1 szczypta
    - sól: 1 szczypta
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Śniadanie

Granola domowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włączyć piekarnik i nagrzać go na 160C.
    Blaszkę prostokątną wyłożyć papierem pergaminowym - dno i boki.
  • 2. Orzechy laskowe,włoskie,migdały i pestki dyni posiekać nożem na mniejsze kawałki.
    Do miski wsypać płatki owsiane,dodać posiekane orzechy,migdały,pestki dyni i słonecznika,miód,cukier,sól,cynamon i oliwe - wszystko dokładnie wymieszać,by składniki połączyły się.
    Na blachę wyłożyć masę,by miała 2cm. grubości,wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 15-20min,aż się zazłoci!
    Pod koniec pieczenia(ok.5min.) dodać rodzynki i delikatnie je wymieszać,poniewarz szybko palą sie,nie wolno je dawać wczesniej!
    Granole wynieść do zimnego miejsca,by ostygła i stwardniała.Gotową granole połamać na mniejsze kawałki i trzymać w szczelnie zamkniętym naczyniu - długo zachowuje kruchośc i nie klei się.Ja przechowuje ją w metalowej puszce po ciasteczkach - jest chrupiąca i pyszna nie tylko na śniadanko,ale i jako przekąska!
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować