Granola(od włoskiego "grano"- zborze) jest połączeniem płatków zborzowych z bakaliami,cukrem i miodem - pyszny i zdowy smakołyk.Idealna na śniadanie,połamana na kawałki podana z mlekiem lub jogurtem.
Granola domowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Włączyć piekarnik i nagrzać go na 160C.
Blaszkę prostokątną wyłożyć papierem pergaminowym - dno i boki.
2.Orzechy laskowe,włoskie,migdały i pestki dyni posiekać nożem na mniejsze kawałki.
Do miski wsypać płatki owsiane,dodać posiekane orzechy,migdały,pestki dyni i słonecznika,miód,cukier,sól,cynamon i oliwe - wszystko dokładnie wymieszać,by składniki połączyły się.
Na blachę wyłożyć masę,by miała 2cm. grubości,wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 15-20min,aż się zazłoci!
Pod koniec pieczenia(ok.5min.) dodać rodzynki i delikatnie je wymieszać,poniewarz szybko palą sie,nie wolno je dawać wczesniej!
Granole wynieść do zimnego miejsca,by ostygła i stwardniała.Gotową granole połamać na mniejsze kawałki i trzymać w szczelnie zamkniętym naczyniu - długo zachowuje kruchośc i nie klei się.Ja przechowuje ją w metalowej puszce po ciasteczkach - jest chrupiąca i pyszna nie tylko na śniadanko,ale i jako przekąska!
Smacznego!
Komentarze