2 łyżki masła
2 łyżki miodu albo cukru
100 g nasion słonecznika
250 g płatków owsianych górskich
100 g rodzynek
100 g orzechów laskowych
50 g płatków migdałowych
Granola domowa z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzać mocno masło i miód. Dodać pestki słonecznika. Smażyć i mieszać. Dodać płatki owsiane i w dalszym ciągu smażyć i mieszać, aż płatki nabiorą pięknego złotego koloru. Przełożyć do salaterki i dodać rodzynki, orzechy laskowe ( rozbite, ale dość grube ), płatki migdałowe. Wszystko wymieszać. Przełożyć do słoja, albo pudełka. Systematycznie zajadać na śniadanie z jogurtem. Smacznego.
Porady
Oczywiście można dodać inne suszone owoce. Mogą być jabłka, gruszki, śliwki itd.
Do porcji śniadaniowej można dodać świeże sezonowe owoce.
Komentarze