Miejsce w którym mieszkam to stawy i lasy obfitujące w grzyby,dlatego kuchnia tych stron jest bogata w potrawy z grzybami .To danie inaczej nazywa się mielone biednych.To smaki dolnośląskie .
Granaty z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ścieramy na drobnej tarce , odciskamy z soku,dodajemy do mięsa mielonego.1 cebulę kroimy drobno i razem z jajkami ,przeciśniętym czosnkiem ,przyprawą do mięsa mielonego ,pieprzem i majerankiem dodajemy do mięsa ewentualnie dosalamy i wyrabiamy na masę ,chłodzimy w lodówce.(zimne lepiej się formuje)
2.Obgotowane grzyby siekamy na drobniej ,na patelnie wlewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy grzyby z cebulą ,doprawiamy jarzynką i pieprzem tak bardziej ostro. Schłodzone mięso nadziewamy farszem grzybowym i panierujemy w bułce tartej ,nadajemy podłużny kształt ,smażymy na złoty kolor na niezbyt dużym gazie . Czasami mięso jest zbyt luźne wtedy można dodać troszkę bułki tartej do masy
Komentarze