Granaty z grzybami

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Miejsce w którym mieszkam to stawy i lasy obfitujące w grzyby,dlatego kuchnia tych stron jest bogata w potrawy z grzybami .To danie inaczej nazywa się mielone biednych.To smaki dolnośląskie .

  • Łatwy

Składniki:

  • - mięso mielone: 0.5 kilograma
    - ziemniaki duże: 2 sztuki
    - cebula: 2 sztuki
    - czosnek: 1 ząbek
    - przyprawa do mięsa mielonego: 2 łyżeczki
    - jarzynka: 1 łyżeczka
    - majeranek: 0.5 łyżeczki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - bułka tarta: 1 szklanka
    - olej do smażenia: 0.5 szklanki
    - grzyby leśne obgotowane: 1 szklanka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Granaty z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ścieramy na drobnej tarce , odciskamy z soku,dodajemy do mięsa mielonego.1 cebulę kroimy drobno i razem z jajkami ,przeciśniętym czosnkiem ,przyprawą do mięsa mielonego ,pieprzem i majerankiem dodajemy do mięsa ewentualnie dosalamy i wyrabiamy na masę ,chłodzimy w lodówce.(zimne lepiej się formuje)
  • 2. Obgotowane grzyby siekamy na drobniej ,na patelnie wlewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy grzyby z cebulą ,doprawiamy jarzynką i pieprzem tak bardziej ostro. Schłodzone mięso nadziewamy farszem grzybowym i panierujemy w bułce tartej ,nadajemy podłużny kształt ,smażymy na złoty kolor na niezbyt dużym gazie . Czasami mięso jest zbyt luźne wtedy można dodać troszkę bułki tartej do masy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Grzyby leśne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować