Golonka pieczona w rękawie z goździkami

4.5 (185 ocen)

  • 5 godz.

Golonka jest mięciutka, soczysta i bardzo aromatyczna. Idealna na obiad lub z musztardą do chleba. Przepis jest bardzo prosty, ale wart niejednokrotnego powtórzenia!

  • 5 godz.

Składniki:

  • 1 golonka wieprzowa z kością (około 1-1,2 kg)
    Dodatkowo:
    2 łyżki przyprawy do mięsa wieprzowego
    1 łyżka majeranku
    2-4 ząbki czosnku
    5 goździków
    Opcjonalnie:
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Golonka

Golonka pieczona w rękawie z goździkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0vo3bjr 1. Golonkę umyć, osuszyć i ponacinać (w kratkę) ostrym nożem.
    Mięso dokładnie natrzeć przyprawami.
    Pod skórę powtykać plasterki czosnku - a goździki powbijać między nacięciami.
    Całość przykryć i wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc.
  • image-1jfmo6a 2. Po tym czasie golonkę umieścić w worku do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Piec około 2 godzin (w między czasie sprawdzić czy jest miękka) w 180 stopniach.
    (Pod koniec pieczenia - rękaw można przeciąć, aby mięso lekko się zarumieniło.)

Porady

Mięso można doprawić według własnego smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Golonki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować