Golonka na kiszonej kapuście

4.5 (151 ocen)

dla wielbicieli golonki po prostu pycha

Składniki:


  • 2 tylne golonki ( każda po 1,2 kg )
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 cebula
    2 liście laurowe
    1/3 łyżeczki ziarnistego pieprzu
    2 ziarna ziela angielskiego
    1,5 kg kapusty kiszonej
    3/4 szk smalcu ze skwarkami i cebulą
    3 łyżki sosu sojowego
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    3 szczypty pieprzu
    3 szczypty ostrej papryki

Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Golonka

Golonka na kiszonej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonki dokładnie umyć i usunąć ewentualne resztki sierści. Włożyć je do garnka ( ja użyłam szybkowaru ), zalać zimną wodą i dodać liść laurowy, ziele, pieprz oraz obraną marchew i pietruszkę a także cebulę. Gotować golonki prawie do miękkości.
  • 2. W drugim garnku ugotować kapustę i odcedzić. Gdy kapusta będzie odcedzona na patelni roztopić smalec i dodać go do kapusty po czym doprawić ją do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym oraz cukrem.
  • 3. Golonki po ugotowaniu wyjąć z garnka a następnie usunąć kości. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Na dno ułożyć część kapusty, na kapustę położyć golonki i oprószyć je papryką. Dookoła golonek wyłożyć resztę kapusty i wszystko zalać 1 szklanką wywaru z gotowania golonek.
  • 4. Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika bez przykrycia nastawionego na temperaturę 180 stopni i zapiekać 40 minut. Podawać na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Golonki Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować