Pikantna golonka na kapuscie kiszonej

4.5 (186 ocen)

  • 5 godz.

Kolejna odslona golonki. Do takiej golonki smakuja dobrze kluski slaskie z ciemnym sosem .

  • 5 godz.

Składniki:

  • Golonka wieprzowa tylnia
    70 dkg. kapusty kiszonej
    garsc suszonych sliwek
    cebula
    listek laurowy
    ziele angielskie
    pieprz w ziarenkach
    papryka w proszku - slodka i ostra
    sol
    lyzka ketchup
    lyka oleju
    majeranek
    2 lyzki koncentrat pomidorowy
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Pikantna golonka na kapuscie kiszonej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonke nalezy umyc i osuszyc.
  • 2. Ketchup ,olej,sol,swiezo zmielony pieprz ,papryke slodka Iostra -po lyzece ,majeranek -wymieszac i natrzec golonke. Nastepnie golonke odstawiamy na minimum 3 godz. ,choc najlepiej na cala noc .

    Soli dodajemy do marynaty w zaleznosci od wielkosci golonki. Ja dodalam 2 lyzeczki.
  • 3. Kapuste pluczemy ,podlewamy mala ilosci wody i dusimy kilka minut ,dodajac do niej koncentrat pomidorowy ,pieprz w ziarenkach ,ziele angielski ,listek laurowy,sol, ewentualnie lyzeczke cukru. Przekladamy do naczynia do pieczenia ,na srodek wsypujemy sliwki I cebule pokrojona w cwiarki ,na to kladziemy nasza golonke ,przykrywamy I pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 ,okolo 2-2,5 godz.( do momentu rozklejenia sie warstw golonki).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować