Pikantna golonka na kapuscie kiszonej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Golonke nalezy umyc i osuszyc.
2.Ketchup ,olej,sol,swiezo zmielony pieprz ,papryke slodka Iostra -po lyzece ,majeranek -wymieszac i natrzec golonke. Nastepnie golonke odstawiamy na minimum 3 godz. ,choc najlepiej na cala noc .
Soli dodajemy do marynaty w zaleznosci od wielkosci golonki. Ja dodalam 2 lyzeczki.
3.Kapuste pluczemy ,podlewamy mala ilosci wody i dusimy kilka minut ,dodajac do niej koncentrat pomidorowy ,pieprz w ziarenkach ,ziele angielski ,listek laurowy,sol, ewentualnie lyzeczke cukru. Przekladamy do naczynia do pieczenia ,na srodek wsypujemy sliwki I cebule pokrojona w cwiarki ,na to kladziemy nasza golonke ,przykrywamy I pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 ,okolo 2-2,5 godz.( do momentu rozklejenia sie warstw golonki).
Komentarze