Gołąbki z pszenicą

  • wyświetlono: 201 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

gołąbki z pszenicą i warzywami

lenian
  • 90min

Składniki

1 kg mięsa mielonego
kapusta włoska główka
mała cukinia
1 marchewka
150 g pszenicy oczyszczonej
1300 ml soku pomidorowego
100 ml zimnej wody
cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka curry
3 liście laurowe
tymianek
papryka
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
oliwa

Sposób przygotowania przepisu:

Gołąbki z pszenicą

  • obsmażyć na złoty kolor i przełożyć do sosu1. Pszenicę wsypać do miski, zalać woda i moczyć około 2 godziny, następnie gotować do miękkości, dodając szczyptę soli.Odcedzić po ugotowaniu i przepłukać. Cebulę i czosnek obrać, poszatkować. Obraną marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mięso, cukinię, marchewkę, pszenicę, wodę i połowę cebuli włożyć do miski i połączyć ze sobą. Dodać przyprawy i ponownie wymieszać przez 5-10 minut. Woda musi się wchłonąć i połączyć składniki. Liście kapusty pojedynczo włożyć do gorącej wody na 1 minutę, aby zmiękły. Na liście nakładać farsz mięsny i zawinąć boki, a następnie wzdłuż, by powstał zawijaniec. Obwiązać każdego gołąbka nitką, by się nie rozpadł podczas dalszej obróbki. W dużym garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć posiekany czosnek i pozostałą cebulę, dodać liść laurowy i zalać sokiem pomidorowym. Doprawić solą i pieprzem, zagotować. Na patelni smażyć na złoty kolor gołąbki z obu stron i przekładać do garnka z sosem. Gdy wszystkie będą w garnku przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu przez około 40-45 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadgołąbkikuchnia_polska

Komentarze

Podobne przepisy

Gołąbki z ziemanikami

Dodane przez: Marta Daszkowska

Gołąbki z ziemniakami

Gołąbki inaczej czyli z tartymi...

Gołąbki z przepysznym farszem

Dodane przez: Gregorhspeed

Gołąbki z przepysznym farszem

Kochamy gołąbki, a Wy? No to chwytajcie...

Gołąbki z kaszanką

Dodane przez: Jaga85

Gołąbki z kaszanką

Lubię tę propozycje gołąbków, zwłaszcza...

Gołąbki z szybkowaru

Dodane przez: Świeca Urszula

Gołąbki z szybkowaru

Polecam gołąbki z mojego dzieciństwa.

gołąbki z kaszą jaglaną przed pieczeniem

Dodane przez: bieniaszka

Gołąbki z kaszą jaglaną

Alternatywa dla gołąbków z ryżem.

Gołąbki

Dodane przez: tasty-and-fit

Gołąbki z włoskiej kapusty

Gołąbki z włoskiej kapusty. Naszym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE