Mini gołąbki z liści buraka

  • wyświetlono: 1109 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Malutkie gołąbki z młodych liści buraka napełnione farszem mięsnym z dodatkiem suszonych moreli, żurawiny i kaszy pęczak. To jest po prostu pyszne.

Kasja1986
  • 6 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

800 g łopatki wieprzowej
100 g kaszy pęczak
100 g suszonych moreli
50 g suszonej żurawiny
pęczek koperku
sól lub domowa przyprawa warzywna
pieprz
papryczka chili
liść laurowy
ziele angielskie

młode liście buraka, ilość zależy od ich wielkości

Sposób przygotowania przepisu:

Mini gołąbki z liści buraka

  • przygotowanie1. Kaszę pęczak gotujemy w osolonym wrzątku. Mięso mielimy. Zmielone mięso, łączymy z ugotowanym pęczakiem, posiekanym koperkiem, żurawiną i pokrojonymi morelami. Doprawiamy do smaku przyprawami.

    Liście dokładnie myjemy, odcinamy łodyżki. Ja miałam średniej wielkości liście buraka więc na jednego gołąbka potrzebowałam czterech liści, ułożyłam je na krzyż, tak by na siebie nachodziły, na środek położyłam farsz i zawinęłam. Jeśli macie duże liście to dwa wystarczą, należy ułożyć je na krzyż, na środku ułożyć farsz, a następnie zawinąć.

    Gołąbki układamy ciasno w garnku, dodajemy liść laurowy, posypujemy domową przyprawą warzywną, lekko podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem około 20-30 minut na małym ogniu. Proponuję podawać z jogurtem naturalnym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

gołąbkibotwinaliście burakaprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

Gołąbki z piekarnika

Dodane przez: WeronikaCh

Gołąbki z piekarnika

Takie gołąbki nauczyła mnie robić...

Gołąbki w kapuście coolwrap

Dodane przez: rena123

Gołąbki z kapusty coolwrap

Tradycyjne gołąbki, ale zawinięte...

Gołąbki z szybkowaru

Dodane przez: MagdalenaS

Gołąbki z szybkowaru

Użycie szybkowaru znacznie skraca...

Gołąbki z tartymi ziemniakami

Dodane przez: neli

Gołąbki z tartymi ziemniakami

Duś gołąbeczki!!! W moim domu rodzinnym...

gołąbki

Dodane przez: wiesiołek

Gołąbki z młodej kapusty

Na takie gołąbki czekamy cały rok,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE