Mini gołąbki z liści buraka

4.49 (159 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Malutkie gołąbki z młodych liści buraka napełnione farszem mięsnym z dodatkiem suszonych moreli, żurawiny i kaszy pęczak. To jest po prostu pyszne.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 800 g łopatki wieprzowej
    100 g kaszy pęczak
    100 g suszonych moreli
    50 g suszonej żurawiny
    pęczek koperku
    sól lub domowa przyprawa warzywna
    pieprz
    papryczka chili
    liść laurowy
    ziele angielskie

    młode liście buraka, ilość zależy od ich wielkości
Wystaw ocenę:

4.49 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Mini gołąbki z liści buraka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Kaszę pęczak gotujemy w osolonym wrzątku. Mięso mielimy. Zmielone mięso, łączymy z ugotowanym pęczakiem, posiekanym koperkiem, żurawiną i pokrojonymi morelami. Doprawiamy do smaku przyprawami.

    Liście dokładnie myjemy, odcinamy łodyżki. Ja miałam średniej wielkości liście buraka więc na jednego gołąbka potrzebowałam czterech liści, ułożyłam je na krzyż, tak by na siebie nachodziły, na środek położyłam farsz i zawinęłam. Jeśli macie duże liście to dwa wystarczą, należy ułożyć je na krzyż, na środku ułożyć farsz, a następnie zawinąć.

    Gołąbki układamy ciasno w garnku, dodajemy liść laurowy, posypujemy domową przyprawą warzywną, lekko podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem około 20-30 minut na małym ogniu. Proponuję podawać z jogurtem naturalnym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować