Gołąbki z kaszą jaglaną

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepis na te gołąbki dostałam od koleżanki. Zdecydowanie polecam, zwłaszcza osobom, które twierdzą, że gołąbki bez mięsa to nie gołąbki. Przyznam Wam, że sama za bardzo w nie nie wierzyłam, bo jakoś nigdy z jaglaną nie było mi po drodze. A teraz wyszukuję nowe przepisy, by odkryć tę kaszę na nowo.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty
    3 szklanki kaszy jaglanej
    3 cebule
    sól, pieprz
    olej rzepakowy/olej konopny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną wsypać do garnka i zalać wodą, w proporcjach 1szkl. kaszy/2 szkl. wody. Posolić i gotować do miękkości (ok. 20 minut).
  • 2. Z główki kapusty wyciąć głąb i umieścić ją w garnku z wodą. Zagotować i kolejno wyjmować odchodzące liście. Odstawić je do ostygnięcia.
  • 3. Cebule pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na patelni. Cebulę dodać do ostudzonej kaszy. Kaszę z cebulą doprawić pieprzem, tak by były pikantne. Nie żałować go. Do farszu wlać olej rzepakowy albo konopny (ja użyłam tego i tego, bo uwielbiam smak i aromat obu). Ilość zależy już tylko od Was - ważne by farsz był wilgotny i się sklejał.
  • 4. Ręką dobrze wymieszać kaszę. W liście kapusty zawijać porcje farszu. Gołąbki układać w naczyniu żaroodpornym. Pod spód i na wierzch ułożyć pozostałe liście kapusty, by gołąbki się nie przypaliły. Między gołąbki warto wlać trochę oleju lub bulionu. Zapiekać w piekarniku około godziny w temp. 180 st.C.

Porady

Podawać z sosem pieczarkowym lub grzybowym, chociaż świetnie smakują także bez niego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować