Gołąbki z kapusty z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę umyć, osuszyć. bardzo dokładnie wyciąć głąb bo od tego zależy łatwosć zdejmowania lisci. Wkładam całą kapustę do garnka zalewam wodą i gotuję na początku na dużym ogniu a od momentu zagotowania wody zmniejszam, ogień. stopniowo zdejmuję wierzchnie liscie i wykładam na talerz a kapusta dalej pozostaje w wodzie. Z wyjętych lisci usuwam nożem grube unerwienia, by łatwiej było zwijać gołąbki.
FARSZ:
namoczyć 1 bułkę w bulionie drobiowym lub mleku, potem osączyć.
Na patelni zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Wystudzić..
Zemleć razem: mięso, bułkę namoczoną i osączoną oraz przesmażoną cebulę.
Do masy mięsnej dodać ugotowany ryż, wbić 1 żółtko, doprawić wegetą, pieprzem, szczyptą ziela angielskiego i szczyptą gałki muszkatołowej.
Dodać też Mascarpone oraz posiekaną natkę pietruszki lub koperek.
Na koniec dodaję ubite białko.
Masę dokładnie wyrobić i faszerować liscie kapusty zwijając w gołąbki.
Na dno dużego garnka układam pokrojone resztki kapusty i warzywa, doprawiam je lekko, dodaję 1 łyżkę masła i układam scisło gołąbki, podlewam je wodą z gotowania kapusty, przykrywami liscmi kapusty i gotuję.
Pod koniec do gołąbków wlewam smietanę 30% rozprowadzoną z mąką. doprawiam płyn w gołąbkach do smaku i wtedy nie trzeba już robić sosu, bo ten będzie idealny.
Gołąbki podaję z ziemniakami z wody posypane koperkiem i buraczkami zasmażanymi lub marchewką duszoną
Komentarze