Gołąbki z ryżem i mięsem mielonym

4.5 (195 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na tradycyjne gołąbki z ryżem i mięsem mielonym. Dobrze smakują zarówno z chlebem jak też z ziemniakami. Polecam.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na gołąbki :
    4 spore liście kapusty włoskiej
    1/2 woreczka ugotowanego ryżu
    20 dag mięsa mielonego
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka oleju
    sól - do smaku
    pieprz do smaku
    zioła prowansalskie - do smaku
    3 szklanki wody
    woda do gotowania liści kapusty
    Na sos :
    1 i 3/4 szklanki wywaru z gotowania gołąbków
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    sól - do smaku
    pieprz - do smaku
    zioła prowansalskie - do smaku
    4 łyżki wody
    1 łyżka mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki z ryżem i mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gołąbki z ryżem i mięsem mielonym 1. Z kapusty zdejmujemy liście i ścinamy zgrubienia, wkładamy do gotującej się wody i blanszujemy przez krótki czas. Przekładamy do zimnej wody a następnie odsączamy na cedzaku.
    Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę, smażymy na rozgrzanym oleju.
    Przekłądamy do miski składniki farszu i dokładnie mieszamy.
    Farsz dzielimy na 4 części i przekładamy na liście kapusty, zwijamy gołąbki.
    Do garnka wkładamy liście kapusty i kładziemy na nie gołąbki, wlewamy wodę i gotujemy około 50 minut.
    Sos : 2 szklanki wywaru od gotowania gołąbków przelewamy do drugiego garnka, dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy, zagotowujemy. W międzyczasie mieszamy wodę z mąką i wlewamy do gotującego się sosu i gotujemy razem przez chwilę. Gołąbki podajemy z sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować