Zapraszam na tradycyjne gołąbki z ryżem i mięsem mielonym. Dobrze smakują zarówno z chlebem jak też z ziemniakami. Polecam.
1 godz. 20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Na gołąbki :
4 spore liście kapusty włoskiej
1/2 woreczka ugotowanego ryżu
20 dag mięsa mielonego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
sól - do smaku
pieprz do smaku
zioła prowansalskie - do smaku
3 szklanki wody
woda do gotowania liści kapusty
Na sos :
1 i 3/4 szklanki wywaru z gotowania gołąbków
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól - do smaku
pieprz - do smaku
zioła prowansalskie - do smaku
4 łyżki wody
1 łyżka mąki
Gołąbki z ryżem i mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kapusty zdejmujemy liście i ścinamy zgrubienia, wkładamy do gotującej się wody i blanszujemy przez krótki czas. Przekładamy do zimnej wody a następnie odsączamy na cedzaku.
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę, smażymy na rozgrzanym oleju.
Przekłądamy do miski składniki farszu i dokładnie mieszamy.
Farsz dzielimy na 4 części i przekładamy na liście kapusty, zwijamy gołąbki.
Do garnka wkładamy liście kapusty i kładziemy na nie gołąbki, wlewamy wodę i gotujemy około 50 minut.
Sos : 2 szklanki wywaru od gotowania gołąbków przelewamy do drugiego garnka, dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy, zagotowujemy. W międzyczasie mieszamy wodę z mąką i wlewamy do gotującego się sosu i gotujemy razem przez chwilę. Gołąbki podajemy z sosem.
Komentarze