Gołąbki bez zawijania

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

W tym przepisie na gołąbki bez zawijania mamy wszystko co w „prawdziwych gołąbkach”: dobrej jakości mięso, ryż i kapustę.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mięso z szynki wieprzowej: 0.5 kilograma
    - ryż basmati: 100 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - kasza manna: 2 łyżki
    - kapusta włoska: 0.25 sztuki
    - sól i czarny pieprz do smaku: 5 szczypt
    - tymianek kapsułka: 1 sztuka
    - majeranek kapsułka: 1 sztuka
    - olej: 1 łyżeczka
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek ząbki: 2 sztuki
    - woda: 0.25 litra
    - keczup pikantny: 3 łyżki
    - przecier pomidorowy: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z szynki posiekać w szatkownicy. Ryż ugotować na półtwardo i przestudzić.
    Kapustę drobno pokroić nożem, przelać wodą z gotowania ryżu, ostudzić.
    W dużej misce wyrobić posiekane mięso z szynki, ryż, sparzoną kapustę, posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić do smaku solą, czarnym pieprzem i majerankiem i tymiankiem.
    Wbić do mięsnej masy 2 jajka oraz dodać 2 łyżki kaszy manny. Formować owalne kotlety i smażyć na złoto z obu stron na 1 łyżeczce oleju na patelni delimano dry cooker, która wymaga tylko niewielkiej ilości tłuszczu.
    Wymieszać wodę z keczupem i przecierem, doprawić płyn i zalać „gołąbki”. Dusić pod przykryciem całość po 5 minut z każdej strony, aż sos zgęstnieje. Gołąbki bez zawijania podać z ziemniakami i sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować