• 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

...bardzo lubię gołąbki, ostatnimi czasy często robiłam te leniwe bez zawijania ale i takie zwykłe tradycyjne z maminego przepisu robię. Ja do sosu dodaje swojski przecier pomidorowy, oczywiście można zastąpić go pomidorami z puszki, lub świeżymi najlepiej polnymi...

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5kg mięsa wieprzowego
    1 główka kapusty
    100g ryżu
    1 cebula
    1 jajko
    100g masła
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 słoik przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów krojonych
    1 łyżeczka lubczyku
    3 ziarna ziela angielskiego
    1 liść laurowy
    sól
    pieprz
    papryka słodka
    odrobina cukru do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Gołąbki

Gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wkładamy do miski. Dodajemy wcześniej ugotowany ryż, jajko, pokrojoną w drobną kostkę i usmażoną na maśle cebulę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolita masę.
  • 2. Gotowy farsz nakładamy na obgotowane liście kapusty. Zwijamy gołąbki i wkładamy do garnka, którego dno wykładamy pozostałymi liśćmi i zalewamy szklanką gorącej wody . Wlewamy przecier pomidorowy. Dodajemy pastę pomidorową, lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, paprykę, sól, pieprz i cukier.
  • 3. Gotujemy ok 1h na wolnym ogniu pod przykryciem. Gołąbki podajemy polane sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Lunch

Podobne przepisy

4.98 (188 ocen)

siekane gołąbki

To może cię zainteresować