• 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Jest kilka takich dań, a gołąbki są jednym z nich, bez których nie wyobrażam sobie świątecznego stołu. W każdej wersji smakują wybornie, jednak te, klasyczne faworyzuję. Oczywiście do tego jak najbardziej sos pomidorowy. Taki rodem z PRL-u, nie na maśle, a na margarynie. Śmiem twierdzić, że na margarynie zdecydowanie lepiej wypada, smakowo.Właśnie dzisiaj zapraszam Was na takie gołąbki.

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kapusta gołąbkowa
    200 g ryżu
    800 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
    1 cebula
    5 łyżek oleju
    5 łyżek posiekanego koperku
    200 ml bulionu warzywnego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Gołąbki

Gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gołąbki 1. Z kapusty usuwamy uszkodzone liście. Nie wyrzucamy, myjemy i odkładamy.

    Następnie wycinamy głąb i lekko sparzamy we wrzątku. Liście zdejmujemy, studzimy i usuwamy zgrubiałą część.

    Ryż gotujemy ok. 10 min. Odcedzamy i studzimy.

    Cebulę siekamy i szklimy na rozgrzanej oliwie.

    Mięso mieszamy z ryżem, koperkiem i cebulą. Masę doprawiamy solą oraz pieprzem.

    Na każdy liść układamy farsz. Zawijamy gołąbki.

    Brytfankę wyściełamy uszkodzonymi liśćmi, na nich układamy gołąbki i zalewamy bulionem. Całość zakrywamy uszkodzonymi liśćmi i pieczemy (pod przykryciem) 40 min w temperaturze 180°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Święta Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować