Muffinki jagodowe

4.51 (178 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybkie w przygotowania, rewelacyjne w smaku , czyli jednym słowem – „NIEZAWODNE”. Takie są właśnie jagodowe muffinki. Owoce te są idealnym dodatkiem do letnich wypieków.
Proponuje podać je w letnie popołudnie do mrożonej kawy! Pychota!

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Muffinki jagodowe
    Składniki na 12 sztuk:
    • 2 szklanki mąki tortowej,
    • 2/3 szklanki cukru,
    • 2 jajka,
    • 0,5 szklanki oleju rzepakowego,
    • ¾ szklanki mleka,
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • Olejek waniliowy na zapach
    Dodatkowo:
    • 1 szklanka leśnych jagód,
    • Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.51 (178 ocen)

Muffinki jagodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • łączenie składników ciasta 1. W misce umieszczamy jajka z cukrem. Składniki ucieramy na puszystą masę. Gdy cukier się rozpuści, a masa stanie się jasna i puszysta dodajemy do niej olej, mleko, mąkę, proszek do pieczenia oraz olejek waniliowy na zapach. Całość miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.
  • dodanie owoców 2. Do gotowego wsypujemy jagody. Łączymy je delikatnie (by nie puściły soku) z ciastem za pomocą łyżki.
  • przed pieczeniem 3. Jagodowo- waniliowe ciasto wykładamy do foremek, wypełniając je do ¾ wysokości. Muffinki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 25 minut do zrumienienia w 180°C.
    Deser studzimy, oprószamy cukrem pudrem i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować