• Dla 8 osób
  • Łatwy

Dzieciaki je uwielbiają, zresztą nie tylko dzieciaki ;) Można je jeść z dżemem, czekoladą, cukrem pudrem, na sucho... według uznania.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 1.25 szklanki
    - mleko: 1 szklanka
    - jaja: 3 sztuki
    - olej roślinny: 7 łyżek
    - cukier: 1 łyżka
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - sól: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Gofry

Gofry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Suche składniki wsypujemy do miski – mąka, cukier, proszek do pieczenia, sól.

    Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę.
    Do suchych składników dodajemy żółtka, olej i mleko, miksujemy na gładką masę.
    Łyżką dodajemy białka i delikatnie mieszamy z ciastem.

    Aby uzyskać ładne gofry ciasto powinno odstać pół godziny przed opiekaniem.

    Ciasto wylewamy na rozgrzaną gofrownicę posmarowaną olejem /używamy pędzelka/ i pieczemy 6-8 minut.

    Aby gofry były bardziej kruche pozwalamy im ostygnąć na metalowej kratce.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Mleko Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Walentynki Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować