Gniazdo - gnocchi z pesto i szynką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Po walentynkowym szaleństwie i po ostatnich słodkościach wracam do Was z propozycją nie tylko obiadową, ale również na romantyczną kolację ;) Z czego składa się gniazdo? Z kilku rzeczy, które warto poznać ;)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Pesto z suszonych pomidorów:
    słoiczek suszonych pomidorów w oleju(250g)
    100g płatków migdałowych
    garść świeżej bazylii
    2 łyżeczki octu balsamicznego
    1 łyżka startego seru grana padano
    sól, pieprz do smaku
    makaron tagliatelle lub spaghetti(100g)
    Gnocchi verdi:
    6 plastrów szynki parmeńskiej
    250g ricotty
    opakowanie szpinaku baby 450g
    2 ząbki czosnku
    1/2 szklanki mąki
    1/5 szklanki bułki tartej
    2 jajka
    1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    ser grana padano do posypania
    1 łyżka masła
    Sos szałwiowy:
    3 łyżki masła
    garść liści szałwii
    100g orzeszków pinii
    sporo sera grana padano :)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gniazdo - gnocchi z pesto i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. To danie jest kilkuczęściowe, ale uwierzcie mi każda z nich jest banalnie prosta ;) Zatem zaczynamy od najprostszej, czyli od przygotowania pesto :) Wszystkie składniki wkładamy do rozdrabniacza i blendujemy na jednolitą masę. Szpinak myjemy, osuszamy, a na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Wrzucamy posiekany czosnek, a następnie szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przesmażamy aż zmniejszy swoją objętość. Przekładamy do miski i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy ricottę, jajka, mąkę z bułką tartą, ser i wszystko razem dokładnie mieszamy. Wstawiamy ciasto do lodówki na 40 minut, po tym czasie wykładamy na posypaną mąką blat i formujemy z ciasta jajka ;) Gotujemy w osolonej wodzie na średnim ogniu, gdy gnocchi wypłyną, wyławiamy je łyżką cedzakową. W międzyczasie przygotowujemy sos szałwiowy, na rozgrzanej patelni prażymy orzeszki pinii, dokładamy liście szałwii, ser i przez moment smażymy, gdy nasz sos nabierze aromatu, zdejmujemy patelnię z gazu. Pamiętamy aby w tym samym czasie ugotować makaron i po odcedzeniu, wymieszać z pesto. Następnie układamy na makaronie, zawinięte w szynkę parmeńską gnocchi i polewamy z wierzchu sosem, a na koniec posypujemy startym serem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Masło Pomidor Szałwia Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować