Gniazdo - gnocchi z pesto i szynką

  • wyświetlono: 378 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Po walentynkowym szaleństwie i po ostatnich słodkościach wracam do Was z propozycją nie tylko obiadową, ale również na romantyczną kolację ;) Z czego składa się gniazdo? Z kilku rzeczy, które warto poznać ;)

programistapogodzinach
  • 70min

Składniki

Pesto z suszonych pomidorów:
słoiczek suszonych pomidorów w oleju(250g)
100g płatków migdałowych
garść świeżej bazylii
2 łyżeczki octu balsamicznego
1 łyżka startego seru grana padano
sól, pieprz do smaku
makaron tagliatelle lub spaghetti(100g)
Gnocchi verdi:
6 plastrów szynki parmeńskiej
250g ricotty
opakowanie szpinaku baby 450g
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki mąki
1/5 szklanki bułki tartej
2 jajka
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
ser grana padano do posypania
1 łyżka masła
Sos szałwiowy:
3 łyżki masła
garść liści szałwii
100g orzeszków pinii
sporo sera grana padano :)

Sposób przygotowania przepisu:

Gniazdo - gnocchi z pesto i szynką

  • 1. To danie jest kilkuczęściowe, ale uwierzcie mi każda z nich jest banalnie prosta ;) Zatem zaczynamy od najprostszej, czyli od przygotowania pesto :) Wszystkie składniki wkładamy do rozdrabniacza i blendujemy na jednolitą masę. Szpinak myjemy, osuszamy, a na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Wrzucamy posiekany czosnek, a następnie szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przesmażamy aż zmniejszy swoją objętość. Przekładamy do miski i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy ricottę, jajka, mąkę z bułką tartą, ser i wszystko razem dokładnie mieszamy. Wstawiamy ciasto do lodówki na 40 minut, po tym czasie wykładamy na posypaną mąką blat i formujemy z ciasta jajka ;) Gotujemy w osolonej wodzie na średnim ogniu, gdy gnocchi wypłyną, wyławiamy je łyżką cedzakową. W międzyczasie przygotowujemy sos szałwiowy, na rozgrzanej patelni prażymy orzeszki pinii, dokładamy liście szałwii, ser i przez moment smażymy, gdy nasz sos nabierze aromatu, zdejmujemy patelnię z gazu. Pamiętamy aby w tym samym czasie ugotować makaron i po odcedzeniu, wymieszać z pesto. Następnie układamy na makaronie, zawinięte w szynkę parmeńską gnocchi i polewamy z wierzchu sosem, a na koniec posypujemy startym serem. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadPomidoryszpinakszałwiakluskibazyliakopytkakolacjaobiadmasłoZpestoszpinakowekuchniagnocchiwłoskasuszoneprogramistagotujsebągniazdoverdiromantycznagranapadano

Komentarze

Podobne przepisy

image-1txg1hu

Dodane przez: Maria da leccarsi le dita

GNOCCHI z RADICCHIO i SEREM TALEGGIO

Moja kolejna propozycja na podanie...

image-2ar7kqp

Dodane przez: TasteTherapy

Dyniowe Gnocchi z Rukolą i Marynowaną Dynią

Dynia jest skarbnicą wartości odżywczych....

image-23i0k37

Dodane przez: a_sad07

Pesto z bazylii i słonecznika

Pyszne i wyraziste, idealne do...

Gulasz z szynki w sosie z pesto

Dodane przez: agatab

Gulasz z szynki w sosie z pesto

Polecam gulasz w takim wydaniu...

image-0sh56jh

Dodane przez: Maria da leccarsi le dita

GNOCCHI z SOSEM GRZYBOWYM (GNOCCHI con FUNGHI)

Sos grzybowy to jeden z najłatwiejszych...

Mielone z szynki nadziane pietruszkowym pesto

Dodane przez: agatab

Mielone z szynki nadziane pietruszkowym pesto

Mielone nadziane pesto pietruszkowym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE