Gnocchi z bazyliowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gnocchi
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzić i lekko wystudzić. Ciepłe przecisnąć przez praskę do ziemniaków, dodać jajko, mąkę, drobno posiekane suszone pomidory, pieprz i sól. Całość zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto.
2.Z ciasta uformować wałeczki o średnicy około 2cm, podsypując mąką żeby ciasto się nie przyklejało. Każdy wałeczek pokroić na 2cm kluseczki. Na każdej z kluseczek wykonać widelcem charakterystyczne rowki, na których utrzymuje się pesto.
3.Kluseczki wrzucać partiami do osolonego wrzątku i gotować 2-3minuty od wypłynięcia.
4.Pesto
Zioła umyć, wrzucić do blendera, wlać oliwę, dodać pozostałe składniki
i zmiksować do postaci pesto.
5.Ciepłe kluseczki wymieszać z przygotowanym pesto.
Komentarze