Gnocchi z bazyliowym pesto

4.5 (144 ocen)

  • 60 min

Moja wersja tradycyjnych włoskich kluseczek z dodatkiem wyrazistych suszonych pomidorów, podanych z niezwykle aromatycznym bazyliowym pesto.

  • 60 min

Składniki:

  • Gnocchi:

    1kg ziemniaków
    300g mąki pszennej
    8 suszonych pomidorów
    1 jajko
    sól
    pieprz

    Pesto:

    75ml oliwy z oliwek
    70g ziemnych orzechów
    2 ząbki czosnku
    35g listków bazylii
    20g świeżego kopru
    30g świeżej natki z pietruszki
    2 łyżki soku z limonki
    skórka z limonki
    sól
    pieprz

Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gnocchi z bazyliowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1nvuqu5 1. Gnocchi
    Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzić i lekko wystudzić. Ciepłe przecisnąć przez praskę do ziemniaków, dodać jajko, mąkę, drobno posiekane suszone pomidory, pieprz i sól. Całość zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto.
  • image-09x1yxv 2. Z ciasta uformować wałeczki o średnicy około 2cm, podsypując mąką żeby ciasto się nie przyklejało. Każdy wałeczek pokroić na 2cm kluseczki. Na każdej z kluseczek wykonać widelcem charakterystyczne rowki, na których utrzymuje się pesto.
  • image-0e92axg 3. Kluseczki wrzucać partiami do osolonego wrzątku i gotować 2-3minuty od wypłynięcia.
  • image-0x7g67q 4. Pesto
    Zioła umyć, wrzucić do blendera, wlać oliwę, dodać pozostałe składniki
    i zmiksować do postaci pesto.
  • image-0ju0xlb 5. Ciepłe kluseczki wymieszać z przygotowanym pesto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować