Gnocchi ziołowe w pomidorach

  • wyświetlono: 872 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

To danie jest perfekcyjne pod każdym względem i w 100 % trafia w mój kulinarny gust. Możecie dodać także inne, ulubione zioła, a nawet drobno pokrojone, suszone pomidory z oliwy - będzie równie pysznie!

37024725_1785356834834917_5630499621642960896_n

Składniki

ok. 20 "kluseczek" gnocchi:
- 60 dag ziemniaków,
- 9 dag mąki pszennej,
- ok. 5 dag mąki ziemniaczanej (2 łyżki),
- po 2 łyżki posiekanej, świeżej: szałwii, bazylii (+ listki bazylii do dekoracji) i mięty,
- 60 dag mięsistych, dojrzałych pomidorów,
- ząbek czosnku,
- łyżeczka suszonego oregano,
- łyżka oliwy z oliwek,
- sól, pieprz.

Sposób przygotowania przepisu:

Gnocchi ziołowe w pomidorach

  • 1. Ziemniaki dokładnie szorujemy, gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie do miękkości.
    Lekko studzimy, obieramy i przepuszczamy przez praskę lub ugniatamy tłuczkiem na gładką masę.
  • 2. Do masy ziemniaczanej dodajemy posiekane zioła i obie mąki oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem, szybko zagniatamy elastyczne i gładkie ciasto (ciasto na gnocchi należy zagniatać dość szybko, gdyż z upływem czasu może się ono stawać coraz bardziej wodnite).
  • 3. Z ciasta formujemy wałeczek, kroimy go na kawałeczki. Z każdego kawałka formujemy owalną kluseczkę, lekko dociskamy widelcem tworząc dekoracyjny wzorek.
  • 4. Przygotowujemy sos (np. w czasie gotowania ziemniaków do gnocchi): pomidory myjemy i usuwamy z nich skórkę. Miąższ kroimy w kosteczkę.
    W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy drobno posiekany czosnek, a po ok. 30 sekundach pomidory. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podlewamy niewielką ilością wody (lub wywaru jarzynowego jeżeli dysponujemy) dusimy pod przykryciem aż płyn zacznie się redukować. Studzimy i miksujemy blenderem na gładki, gęsty sos. Doprawiamy do smaku oregano i podgrzewamy jeszcze 3-5 minut.
  • 5. Gnocchi wrzucamy na posolony wrzątek, gotujemy przez ok. 1 minutę od wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową, polewamy przygotowanym sosem i udekorujemy świeżą bazylią. Od razu podajemy.
PPWS_10-2014

Porady

Gnocchi możecie urozmaicić posypując porcje kluseczek na talerzu startym parmezanem lub innym, żółtym serem.
Do ciasta oprócz świeżych ziół, możecie także dodać drobno pokrojone, suszone pomidory z oliwy (ok. 2 łyżki).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiatamiętaPomidoryziemniakioreganoszałwiakluskibazyliakopytkakuchnia włoskaświeże ziołasos pomidorowywłochygnocchiitaliasezonowa kuchniadania z ziemniakówdania z ziołamikulinarne podróżekluski i kopytkawłoskie kopytkawłoskie kluseczkismaki Italiikluseczki ziołowe

Komentarze

Podobne przepisy

Gnocchi w sosie serowym z rukolą i orzechami

Dodane przez: 2milutka

Gnocchi w sosie serowym z rukolą i orzechami

Kluseczki gnocchi to doskonała...

Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym

Dodane przez: Konto nieaktywne

Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym

Nie kupuję fiksów bo taki sos można...

image-0mffkb4

Dodane przez: OktawiaG

Gnocchi w sosie pieczarkowo- warzywnym z...

pyszne i aromatyczne danie bogate...

image-1dlyc33

Dodane przez: ewuska2016

Gnocchi

Włoska klasyka

image-1d72fxk

Dodane przez: Maria da leccarsi le dita

DWUKOLOROWE GNOCCHI w SOSIE z GORGONZOLI...

Te biało-zielone gnocchi z sosem...


Bitki wieprzowe w sosie ziołowym

Dodane przez: Martyna1991

Bitki wieprzowe w sosie ziołowym

Kruche ,soczyste mięso w aromatycznym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE