Gniazdka drożdżowe z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: do miseczki pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki i tyle letniego mleka, by rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Zaczyn odstawić na ok 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do większej miski, dodać roztrzepane jajko z żółtkami, resztę cukru i wyrośnięty zaczyn. Zagnieść ciasto stopniowo dodając roztopione masło (w razie potrzeby dodać mąki). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
2.Ciasto podzielić na 2 części. Każdą część rozwałkować na placek o grubości około 1,5 cm i wykrawać kółka (np. szklanką.) W połowie kółek należy wykroić np. kieliszkiem małe kółeczko, tak, aby powstał obwarzanek. Całość przykryć ściereczką i zostawić do napuszenia jeszcze na ok. 15-20 minut.
3.Po tym czasie brzegi całych kółeczek posmarować roztrzepanym jajkiem i nałożyć na to obwarzanek (wykrojony kieliszkiem).Na głębokiej patelni lub garnku rozgrzać olej. Kłaść gniazdka i smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
4.Budyń wymieszać w szklance mleka razem z cukrem. Pozostałe mleko zagotować, połączyć z mieszanką budyniową i ugotować gęsty budyń. Jeszcze ciepły przełożyć do otworów w gniazdkach. Boki gniazdek można oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze