Gęsta grochówka

4.46 (193 ocen)

Ulubiona zupa męża zapamiętana z lat szkolnych stołówek.

Składniki:

  • Na 3l garnek:
    2 kości schabowe z mięsem
    400 g. grochu łuskanego( u mnie połówki)
    200 g boczku parzonego
    1 pętko kiełbasy wiejskiej
    4 średnie ziemniaki
    2 marchewki
    1pietruszka
    3 listki laurowe
    3-4 ziarenka pieprzu
    1 łyżka majeranku
    sól , pieprz , czosnek granulowany
    2 łyżki masła+ 1 łyżka mąki

Wystaw ocenę:

4.46 (193 ocen)

Zobacz również:

Zupy Grochówka Dania główne

Gęsta grochówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch namaczamy dzień wcześniej zostawiamy na noc.
    Na kościach , liściach i pieprzu zagotowujemy wodę , zbieramy szumowiny .Warzywa obieramy , myjemy, kroimy w małą kosteczkę Dodajemy groch, gdy będzie pół miękki ( najlepiej sprawdzić , próbując ziarenko) dodajemy warzywa .
  • 2. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę , smażymy do zarumienienia , przekładamy do garnka , doprawiamy zupę , próbując .
  • 3. Gdy warzywa będą miękkie na patelni rozpuszczamy masło , dodajemy mąkę cały czas energicznie mieszając. Zasmażkę przelewamy do zupy , mieszamy, gotujemy 2-3 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować