• 1 szklanka grochu suszonego łupanego
• po 150 g boczku wędzonego i kiełbasy wiejskiej
• 1 cebula
• 2 marchewki
• 1 pietruszka
• kawałek selera - 1/4 całości
• 1/2 pora
• 4 ziemniaki
• 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
• sól, pieprz, papryka ostra, majeranek
• 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
• 4 łyżki oleju
Ocena:
(średnia 4.51 z 190 głosów)
Sposób przygotowania:
1.• Groch zalać wodą, najlepiej na noc lub kilka godzin przed gotowaniem. Gotować ok. 45 minut w posolonej wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim.
• Cebulę pokroić w kostkę, pora w plasterki i podsmażyć na oleju.
• Dodać startą na grubej tarce marchewkę, pietruszkę i seler, chwilę poddusić i przełożyć do gotującego się grochu.
• Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć, dodać pokrojoną kiełbasę i po przesmażeniu wrzucić do grochu. Gotować 15 minut.
• Na koniec dorzucić ziemniaki pokrojone w drobną kostkę i gotować, aż będą miękkie, mieszając od czasu do czasu.
• Zupę przyprawić pieprzem, papryką i majerankiem. Przed podaniem wymieszać z natką pietruszki.
Komentarze