Grochówka z boczkiem i kiełbasą

4.49 (193 ocen)

  • 2 godz.

Tradycyjna, polska zupa grochowa to będzie zdecydowany przebój na zimowe wieczory.

  • 2 godz.

Składniki:

  • • 1 szklanka grochu suszonego łupanego
    • po 150 g boczku wędzonego i kiełbasy wiejskiej
    • 1 cebula
    • 2 marchewki
    • 1 pietruszka
    • kawałek selera - 1/4 całości
    • 1/2 pora
    • 4 ziemniaki
    • 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
    • sól, pieprz, papryka ostra, majeranek
    • 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
    • 4 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.49 (193 ocen)

Zobacz również:

Zupy Grochówka

Grochówka z boczkiem i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Grochówka z boczkiem i kiełbasą 1. • Groch zalać wodą, najlepiej na noc lub kilka godzin przed gotowaniem. Gotować ok. 45 minut w posolonej wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim.
    • Cebulę pokroić w kostkę, pora w plasterki i podsmażyć na oleju.
    • Dodać startą na grubej tarce marchewkę, pietruszkę i seler, chwilę poddusić i przełożyć do gotującego się grochu.
    • Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć, dodać pokrojoną kiełbasę i po przesmażeniu wrzucić do grochu. Gotować 15 minut.
    • Na koniec dorzucić ziemniaki pokrojone w drobną kostkę i gotować, aż będą miękkie, mieszając od czasu do czasu.
    • Zupę przyprawić pieprzem, papryką i majerankiem. Przed podaniem wymieszać z natką pietruszki.

Porady

Najlepiej smakuje następnego dnia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groch

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować