Grochówka z boczkiem i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Groch zalać wodą, najlepiej na noc lub kilka godzin przed gotowaniem. Gotować ok. 45 minut w posolonej wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim.
• Cebulę pokroić w kostkę, pora w plasterki i podsmażyć na oleju.
• Dodać startą na grubej tarce marchewkę, pietruszkę i seler, chwilę poddusić i przełożyć do gotującego się grochu.
• Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć, dodać pokrojoną kiełbasę i po przesmażeniu wrzucić do grochu. Gotować 15 minut.
• Na koniec dorzucić ziemniaki pokrojone w drobną kostkę i gotować, aż będą miękkie, mieszając od czasu do czasu.
• Zupę przyprawić pieprzem, papryką i majerankiem. Przed podaniem wymieszać z natką pietruszki.
Komentarze