Grochówka

4.5 (183 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Jest pyszna, taka treściwa i idealnie rozgrzewa w chłodne dni.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mięso wędzone na wywar (użyłam wędzonego udka)
    1 szklanka grochu całego lub 1/2-3/4 szklanki połówek
    150g wędzonego boczku
    4-5 ziemniaków
    1 duża marchew
    1 pietruszka
    kawałek selera
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    3 liście laurowe
    2 ziarna ziela angielskiego
    1-2 łyżki majeranku
    sól, pieprz
    Zasmażka (opcjonalnie):
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka masła/oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Zupy Grochówka

Grochówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch (*) namoczyć w zimnej wodzie.
    Ugotować wywar na mięsie wędzonym (**) - z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
    Do garnka wrzucić groch i całość podgotować około 20 minut.
    Następnie dodać pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera).
    Boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć z cebulą oraz posiekanym czosnkiem, a następnie przełożyć do gotującej się zupy.
    Gotować do miękkości wszystkich składników.
    Na koniec zupę doprawić majerankiem, solą i pieprzem oraz opcjonalnie można zagęścić zasmażką.
    Na patelni rozpuścić masło lub rozgrzać olej i energicznie mieszają dodać mąkę (proporcje 1:1).
    Smażyć na złoty kolor i wymieszać z zupą.

Porady

(*) Używając połówek grochu należy go przemyć (wypłukując białą wodę) i wrzucić do garnka równocześnie z warzywami. (**) Mięso oddzielam od kości i dodaję do zupy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groch

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować