Galette -krucha tarta rustykalna z czerwonymi porzeczkami i cukrową skorupką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, zimne posiekane masło, cukier i wodę połączyć i zagnieść jednolite ciasto. Uformować w kulkę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
Porzeczki umyć, osuszyć i oberwać z szypułek. Wymieszać w misce z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Kruche ciasto rozwałkować na kształt niezbyt równego koła.
Spód posypać zmielonymi migdałami(brzegów nie posypujemy)
Następnie rozprowadzić porzeczki (również omijamy brzegi)a brzegi ciasta zawinąć do środka na porzeczki, dociskając, aby ciasto utrzymało kształt podczas pieczenia. Porzeczki posypać cukrem który podczas pieczenia utworzy słodką skorupkę.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40min. w temperaturze 180°C, aż ciasto ładnie się zarumieni.
Po upieczeniu udekorować świeżymi porzeczkami.
Smacznego.
Komentarze