Galette -krucha tarta rustykalna z czerwonymi porzeczkami i cukrową skorupką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Galette czyli krucha chrupiąca tarta rustykalna z czerwonymi porzeczkami- słodko kwaskowata kombinacja smaków-polecam.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    200 g mąki pszennej
    około 100 g zimnego masła
    2 łyżki cukru
    trochę wody-około 30 ml

    Nadzienie:
    około 400 g porzeczek czerwonych
    1 łyżka cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka zmielonych migdałów
    cukier na wierzch =około 1 łyżka
    oraz porzeczki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Galette -krucha tarta rustykalna z czerwonymi porzeczkami i cukrową skorupką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, zimne posiekane masło, cukier i wodę połączyć i zagnieść jednolite ciasto. Uformować w kulkę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
    Porzeczki umyć, osuszyć i oberwać z szypułek. Wymieszać w misce z cukrem i mąką ziemniaczaną.
    Kruche ciasto rozwałkować na kształt niezbyt równego koła.
    Spód posypać zmielonymi migdałami(brzegów nie posypujemy)
    Następnie rozprowadzić porzeczki (również omijamy brzegi)a brzegi ciasta zawinąć do środka na porzeczki, dociskając, aby ciasto utrzymało kształt podczas pieczenia. Porzeczki posypać cukrem który podczas pieczenia utworzy słodką skorupkę.
    Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40min. w temperaturze 180°C, aż ciasto ładnie się zarumieni.
    Po upieczeniu udekorować świeżymi porzeczkami.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona porzeczka Porzeczki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować