Tarta z czerwonymi porzeczkami

4.5 (190 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Tartę wymyśliłam sama, wzorując się na książce z przepisami mojej mamy. Lubię przyrządzać ciasta, więc czemuż nie korzystać z owoców sezonowych, ja wybrałam porzeczki.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    -kostka margaryny
    -3 szkl. mąki
    -3/4 szkl. cukru pudru
    -5 żółtek
    -łyżeczka cukru waniliowego
    Nadzienie:
    -30 dag owoców czerwonej porzeczki
    -6 łyżeczek cukru
    -pół szklanki zmielonych migdałów lub orzechów



Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z czerwonymi porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z składników szybko zarabiamy kruche ciasto. Wstawiamy do zamrażalki na ok. 40 minut. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i dopasowujemy do okrągłej formy o średnicy 24 cm. (resztę ciasta chowamy z powrotem do zamrażalki)
  • 2. Owoce dokładnie myjemy. Orzechy mielimy. Na ciasto równomiernie wysypujemy 3 łyżeczki cukru, połowę owoców porzeczki i zmielone migdały, następnie pozostałe porzeczki i całość zasypujemy cukrem.
  • 3. Pozostałe ciasto należy ponownie rozwałkować i wyciąć z niego paski o szerokości 1 cm. Na owocach układamy z niego ''kratkę''
    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 30 min.

Porady

Zamiast 5 żółtek możemy użyć 3 całe jaja. Gdy ułożymy już ''kratkę'' można posmarować rozkłóconym białkiem, wtedy powstanie ładna skorupka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować