Galaretkowy sernik na zimno

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kolorowy sernik na zimno o smaku śmietanowym zdobędzie serce każdego dorosłego i każdej małej pociechy. Różnorodność smaków sprawi, że nawet przeciwnicy serników i ciast z dodatkiem galaretki nie będą w stanie mu się oprzeć.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 galaretki o różnych smakach i kolorach (np. pomarańczowa, truskawkowa, cytrynową, agrestowa)
    4 łyżki cukru pudru
    1 paczka okrągłych biszkoptów
    2 galaretki cytrynowe
    500g mascarpone
    500ml śmietanki 30%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Galaretkowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować 4 różnokolorowe galaretki zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale odejmując po pół szklanki wody do każdej galaretki.
    Wlać do 4 misek wyłożonych przezroczystą folią spożywczą, ostudzić i schłodzić, odczekać do całkowitego zastygnięcia.
    Galaretki pokroić w kostkę. Dno tortownicy o średnicy 24 - 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć biszkopty.
    Dwie galaretki cytrynowe przygotować łącznie w 1 i 1/2 szklanki wody. Całkowicie je ostudzić.

    Do misy miksera wlać schłodzoną śmietankę, dodać mascarpone oraz cukier puder. Ubijać mikserem na gęsty i puszysty krem, przez około 3 minuty. Cały czas ubijając, już na mniejszych obrotach miksera, dodawać tężejącą galaretkę cytrynową, aż składniki będą połączone w jednolitą masę.
    Dodać pokrojone galaretki i delikatnie wszystko wymieszać .
    Wyłożyć do tortownicy i schładzać przez kilka godzin w lodówce lub przez całą noc.
  • Sernik na zimno z galaretkami 2. Sernik na zimno z kolorowymi galaretkami

Porady

Galaretkę można przygotować dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Ser biały

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować