Galaretkowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę truskawkową, cytrynową i niebieską każdą z nich rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Przelewamy do pojemniczków, zostawiamy w chłodnym miejscu do stężenia.
2.Gdy galaretki nam stężeją wyciągamy je z pojemników i kroimy w kostkę.
3.Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy 100 ml gorącej wody. Do miski wkładamy masło i wsypujemy cukier puder, miksujemy, nadal miksując dodajemy jajko, żółtko oraz serki waniliowe. Miksujemy aż wszystkie składniki się połączą. Do masy wlewamy letnia galaretkę i dokładnie mieszamy.
4.Połowę masy serowej wlewamy do tortownicy
5.Na masę układamy pokrojone w kostkę galaretki i wlewamy resztę masy serowej aby przykryła galaretki.
6.Sernik wkładamy do lodówki, do całkowitego ścięcia.
7.Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy w plasterki i układamy na serniku.
8.Odlewamy pół szklanki syropu z brzoskwiń, podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Gdy syrop się ostudzi i zacznie gęstnieć polewamy nim brzoskwinie. Wkładamy do lodówki aby galaretka stężała.
Komentarze