Galaretka wieprzowa

0 (0 ocen)

  • 6 godz.

Proste danie wymagające jedynie czasu. Świetnie sprawdzi się na kolację, jest też dobrym pomysłem na zimną płytę w urodziny. Osobiście bardzo mi smakuje. Galaretkę wieprzową doprawia sobie każdy indywidualnie solą, pieprzem i octem (u mnie winny).

  • 6 godz.

Składniki:

  • 4 nogi wieprzowe
    1-2 małe ogonki wieprzowe
    2 golonka wieprzowe
    3-4 liście laurowe
    3-4 sztuki ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Galareta Galaretki Przystawki

Galaretka wieprzowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nogi, ogonki i mięso umyć i umieścić w bardzo dużym garnku. Dodać ziele angielskie i liście laurowe, zalać wodą i gotować do miękkości golonka, najlepiej minimum 2 godziny żeby nóżki puściły żel potrzebny do stwardnienia galaretki.
  • 2. Gotowy wywar przecedzić przez sitko do miski i dodać rozdrobnione mięso z golonek. Schłodzone odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce do stwardnienia galaretki. Galaretkę można przechowywać w zimnym miejscu maksymalnie przez tydzień. Przed podaniem zdjąć z góry galaretki tłuszcz, ukroić podłużny kawałek, doprawić wedle uznania solą, pieprzem i octem.

Porady

Przy zakupie nóg wieprzowych warto od razu poprosić o ich przepołowienie. Do przygotowania takiej ilości galaretki wieprzowej potrzebny jest ogromny garnek (najlepiej na ponad 5 litrów wody), duże sitko lub cedzak, duża miska do wlania wywaru. Jeżeli nie posiadacie dużej miski, to galaretkę można rozlać do mniejszych miseczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować