Galaretka wieprzowa z jajkiem

4.5 (165 ocen)

  • 40 min

Taka zimna przekąska, którą wszyscy w mojej rodzinie uwielbiają. Tym razem do galaretki dodałam jajko, super smacznie i kolorowo.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na 12 porcji:
    6 jajek ugotowanych na twardo
    1 golonka tylna(u mnie 1,2 kg)
    2 nóżki przednie
    1 marchewka, średnia
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka żelatyny
    Przyprawy: pieprz zmielony i kilka ziarenek całych, sól do smaku, liście laurowe, kostka rosołowa.
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Galaretka wieprzowa z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mięso dokładnie oczyścić, opłukać pod bieżącą , włożyć do garnka, najlepiej z grubym dnem, zalać wodą, by dobrze przykryła mięso. Zagotować, zdjąć z wierzchu szumowiny, dodać ziarenka pieprzu, liść laurowy, marchewkę i czosnek oraz kostkę rosołową. Gotować do miękkości mięsa na wolnym ogniu. Wcześniej wyjąć ugotowaną marchewkę i czosnek. Wyjąć mięso, obrać z kości, pokroić drobno. Wywar przecedzić, doprawić solą i zmielonym pieprzem. Dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać. W garnuszkach ułożyć połówki jajek, dodać paski ugotowanej marchewki, dołożyć mięso, zalać wywarem, schłodzić. Następnie wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc, by galareta dobrze stężała.

Porady

1. jeśli wywar jest kleisty nie musimy dodawać żelatyny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować