Galareta Wieprzowo - Drobiowa

4.5 (160 ocen)

Przepis na taką zwykłą galaretę wyniosłam z domu :-)

Składniki:

  • 2 małe golonki po 1/2kg
    2 nóżki wieprzowe
    1 udko z kurczaka
    1 kostka rosołowa
    3 łyżki żelatyna spożywcza
    czosnek (według uznania) ja daje dość sporo 8 ząbków
    liść laurowy, angielskie ziele (po 6-7 sztuk)
    pieprz, sól (według uznania)
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Galareta wieprzowo - drobiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Galareta Wieprzowo - Drobiowa 1. Umyte golonki , udka i nóżki wieprzowe zalewamy zimną wodą i gotujemy.Przed zagotowaniem się wywaru odlewamy całość i zalewamy jeszcze raz zimna wodą.Dodajemy liście laurowe,czosnek pokrojony na cztery części każdy ząbek,ziele angielskie, sól i pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa szumując od czasu do czasu.Pod koniec gotowania wrzucamy kostkę rosołową.
  • Galareta Wieprzowo - Drobiowa 2. Gdy mięsko już bedzie miękkie wyciagamy,studzimy i rozdrabniamy.
  • Galareta Wieprzowo - Drobiowa 3. Rozdrobnione mięso przekładamy do miseczek lub innych plastikowych pojemniczków.
  • Galareta Wieprzowo - Drobiowa 4. Do gorącego wywaru dodajemy 3 łyzki żelatyny spożywczej i całość mieszamy(nie gotujemy już)
    Zalewamy wywarem i pozostawiamy do przestygnięcia.Gdy już ostygną wkładamy do lodówki najlepiej na noc i rano mamy gotową galaretę.

Porady

Do gotującego się mięsa można sobie oczywiście dodać włoszczyznę (marchew,seler,pietruszkę)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować