Galareta wieprzowo - drobiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte golonki , udka i nóżki wieprzowe zalewamy zimną wodą i gotujemy.Przed zagotowaniem się wywaru odlewamy całość i zalewamy jeszcze raz zimna wodą.Dodajemy liście laurowe,czosnek pokrojony na cztery części każdy ząbek,ziele angielskie, sól i pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa szumując od czasu do czasu.Pod koniec gotowania wrzucamy kostkę rosołową.
2.Gdy mięsko już bedzie miękkie wyciagamy,studzimy i rozdrabniamy.
3.Rozdrobnione mięso przekładamy do miseczek lub innych plastikowych pojemniczków.
4.Do gorącego wywaru dodajemy 3 łyzki żelatyny spożywczej i całość mieszamy(nie gotujemy już)
Zalewamy wywarem i pozostawiamy do przestygnięcia.Gdy już ostygną wkładamy do lodówki najlepiej na noc i rano mamy gotową galaretę.
Porady
Do gotującego się mięsa można sobie oczywiście dodać włoszczyznę (marchew,seler,pietruszkę)
Komentarze