Porcja na 10-12 galaretek:
1 duża noga wieprzowa lub 2 małe
1 golonka wieprzowa
1 ćwiartka z kurczaka
2 skrzydełka
1 kość schabowa
3 marchewki
3 cebule
1 por
1 seler
1 pietruszka
nać pietruszki i selera (ocpjonalnie)
Przyprawy: sól, pieprz mielony i ziarnisty, ziele angielskie, liście laurowe
Do salaterek: kukurydza, 4 ugotowane jajka, listki pietruszki na sam spód jako dekoracja
Galareta wieprzowo - drobiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mięso i warzywa dokładnie umyć i włożyć do garnka, zalać wodą tylko do zakrycia warzyć (wody nie może być za dużo, aby galaretka nie była za rzadka)
2.2. Gdy dojdzie do wrzenia zebrać szumowiny i gotować w następujący sposób: po pół godzinie dać 3 łyżeczki soli, liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, po godzinie od tego czasu wyjąć drób i warzywa, po następnej godzinie wyjąć golonkę i kość i zostawić same ratki do gotowania na jeszcze jedną godzinę. Łącznie gotować ok 3,5 godziny.
3.3. Międzyczasie przygotować salaterki - do każdej dać listek pietruszki na dno, kilka plasterków marchewki, garstkę kukurydzy, ćwierć jajka oraz porcję obranego i rozdrobnionego mięsa. Oczywiście można dołożyć do salaterek inne ulubione składniki np. groszek, pietruszkę itp.
4.4. Galaretę doprawić solą i pieprzem do smaku i rozlewać do salaterek (najlepiej przez sitko). Po częściowym ostudzeniu włożyć na noc do lodówki.
5.Przed podaniem ściągnąć powstały na wierzchu tłuszcz, obkroić wokół nożem i obrócić na talerzyk. Galareta gotowa, smacznego!
Porady
Trzeba pilnować czasu gotowania - wtedy jest idealna. Doprawiając już na samym końcu, galareta musi być dość mocno słona.
Komentarze