Kto lubi galaretę ? jaką wolicie wieprzową czy drobiową ? u mnie zdecydowanie wolimy wieprzową którą przygotowuję sama
20 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
2 kg i 800 g kolanek wieprzowych,
2 łyżki przyprawy uniwersalnej,
2 łyżki suszonej włoszczyzny,
8 ziarenek ziela angielskiego,
2 duże liście laurowe,
6 sporych ząbków czosnku,
2 oryginalne kostki magii 4 g każda
Galareta wieprzowa z kolanek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka dodać kolanka wieprzowe oraz suszone warzywa, przyprawę liście i ziela. Zagotować następnie zmniejszyć ogień i na bardzo wolnym gotować przez 3 - 4 godzin
2.Jak już mięso odchodzi od kości dodać czosnek pokrojony w krążki i jeszcze chwile pogotować aż zacznie pojawiać się kożuszek, po tym czasie wyjąć mięso wraz z kośćmi a wywar przelać do salaterki, następnie ostygnięte mięso z częścią skór dodać do wywaru w salaterce, pozostawić do ostygnięcia a następnie zimną wstawić do lodówki
3.Przygotowaną galaretę można jeść z dowolnym pieczywem
Komentarze