Galareta wieprzowa - Świnka

  • wyświetlono: 23950 |
  • dodany do książki kucharskiej: 80 |
  • polecenia: 5

Pyszna i efektowna przekąska na przyjęcie dla gości. Zrobię jeszcze raz na święta, bo efekt jest rewelacyjny.:)

bronislawa70
  • 30min

Składniki

70-80 dkg golonki wieprzowej
20 dkg żeberek wieprzowych
2 średnie nóżki wieprzowe
1marchewki
1 pietruszka
czosnek
cebula
świeży lubczyk, pietruszka
50 g żelatyny
ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz,

Sposób przygotowania przepisu:

Galareta wieprzowa - Świnka

  • Galareta wieprzowa1. Mięso wymoczyć w zimnej wodzie aby usunąć krew, kilkakrotnie zmieniając wodę. Nóżki wieprzowe dokładnie oczyścić i przeciąć na pół. Golonki i nóżki natrzeć solą, pieprzem i wegetą, dać do miski, dodać pokrojony czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia mięso przełożyć do garnka, dodać żeberka zalać zimną wodą i nastawić do gotowanie. Jak zacznie się powoli gotować, zszumować. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, sól, czosnek, włoszczyznę. Gotować na wolnym ogniu, przez około 3 godziny. Żeberka należy wyjąć wcześniej wywaru, aby się nie rozgotowały.
    Galaretę zdjąć z ognia, wyjąć mięso na deskę , aby ostygło. Warzywa usunąć. Wywar przecedzić przez sitko i gazę.
    Odmierzyć 2 litry wywaru z tego odlać 1 szklankę ,mocno podgrzać , wymieszać w nim żelatynę i wlać z powrotem do wywaru.
    Ładne, chude mięso przebrać, rozdrobnić i wrzucić do wywaru. Całość doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Butelkę plastikową z szeroką szyjką dokładnie wymyć ( może być to butelka po mleku lub po „ Nestea” ),przełożyć mięso z galaretą napełniając bo brzegi. Zakręcić dokładnie i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia w pozycji leżącej. Jak już galareta zastygnie rozciąć butelkę i delikatnie wyjąć galaretę. Z szynki lub mortadeli wyciąć ogon, uszy i ryjek, doczepić do naszej świnki za pomocą goździków. Oczy zrobić z oliwek. Półmisek udekorować zieloną sałatą. Smacznego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniamama_mnie_nauczylaprzekąkiBożeNarodzeniegalareta mięsna

Komentarze

Podobne przepisy

.

Dodane przez: Anitka0804

Jajka nadziewane

Jajka nadziewane pastą jajeczną...

image-1eoepor

Dodane przez: paolineczka

Kreatywne babeczki z masą z selera i pomarańczy

Babeczki z masą z selera i pomarańczy...

image-299r6n7

Dodane przez: moniczkaala

Portobello faszerowane ziemniakami w złocistym...

Portobello nadziałam batatami i...

image-0509mtw

Dodane przez: in-humility

PIECZARKI W ZALEWIE POMIDOROWEJ

Pieczarki takie możemy jeść na...

image-15teo1b

Dodane przez: in-humility

KRĄŻKI CEBULOWE

Krążki cebulowe to pyszna i lekka...

image-0ndudig

Dodane przez: in-humility

BRUSCHETTA

Aromatyczne, błyskawiczne grzanki...