Galareta wieprzowa

2.5 (6 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

witam serdecznie dziś polecę wam pyszną galaretę wieprzową lubicie ?

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,722 kolanek wieprzowych,
    1,030 nogi wieprzowe,
    3 łyżki suszonej włoszczyzny,
    2 łyżki przyprawy uniwersalnej,
    4 liście laurowe,
    15 ziarenek ziela angielskiego,
    8 dużych ząbków czosnku,
    1 płaska łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego,
    2 litry wody
Wystaw ocenę:

2.5 (6 ocen)

Zobacz również:

Galareta

Galareta wieprzowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • galareta 1. Gotowe kupione nogi i kolanka wieprzowe przełożyć do dużego garnka zalać wodą i wsypać suszoną włoszczyznę. Zagotować a następnie zmniejszyć ogień i na wolnym ogniu gotować przez dwie godziny
  • galareta 2. Gdy mięso jest już wystarczająco miękkie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę ziela oraz liście pogotować 5 minut a po tym czasie zdjąć z ognia i mięso z kośćmi przełożyć do jednej salaterki a wodę z mięsa w raz z warzywami do drugiej salaterki
  • galareta 3. Do wywaru dodać rozdrobione w dłoniach mięso zasypać czosnkiem niedźwiedzim i pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu wstawić do lodówki
  • galareta 4. Zastygniętą galaretę można skropić przed podaniem octem lub cytryną a podawać ją z chlebem lub bułką
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować