FRUŻELINA TRUSKAWKOWA

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Frużelina truskawkowa to słodki i doskonały dodatek do deserów, ciast i tortów. To owoce w żelu, przypominające wyglądem kisiel. Frużelina w przygotowaniu jest szybsza niż tradycyjny dżem. Zachęcam do wypróbowania :-).

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg truskawek
    1 szklanka cukru - 250 ml
    sok z jednej cytryny
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    50 -100 ml wody do rozpuszczenia mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Frużelina truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyć, usunąć szypułki, podzielić na połówki. Włożyć owoce do garnka i zasypać je cukrem. Odstawić garnek na kilka godzin, aby cukier się rozpuścił, a owoce puściły sok.

    Po tym czasie dodać do truskawek sok z cytryny, wymieszać i wszystko zagotować. Dzięki dodaniu cytryny frużelina zachowa swój czerwony kolor. Gotować pod przykryciem około 5 minut.
  • 2. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą, dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez minutę. Frużelinę przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić, ułożyć słoiki do góry dnem i odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce. Można również przygotować wersję na zimę. Wtedy należy pasteryzować słoiki przez 15 minut. Z 1 kg truskawek wyszło mi 6 słoiczków o pojemności 200 ml.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować