Frittata z bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kroimy drobno białą część dymki i szynkę
2.Wrzucamy na rozgrzany olej (radzę użyć patelnię ceramiczną lub teflonową).
3.Smażymy krótko tak by cebulka była szklista.
4.W tym czasie rozbełtamy jajka w osobnej miseczce, dodajemy przyprawy (jak to woli, ja dałam sól, pieprz i trochę ziół prowansalskich). Jajka wlewamy na patelnie. Nie mieszamy. Delikatnie smażymy.
5.Zgrabnie zgarniamy boki tak by część płynna schodziła pod spód. Kiedy widzimy, iż górna część omletu powoli już gęstnieje, wrzucamy pokrojony w plastry bakłażan. (Uwaga: plastry bakłażana nie powinny być za grube) Następnie przerzucamy omlet na drugą stronę. Ja zrobiłam jak radziła Aniado, czyli:
1. wyłożyłam omlet na talerz – surowa część z bakłażanem jest na wierzchu
2. przykryłam talerz patelnią
3. przytrzymując dno talerza jedną ręką a drugą trzymając patelnie, odwróciłam talerz tak, że talerz był (do góry dnem) na patelni .
Tak samo możemy zrobić wykorzystując przykrywkę od patelni. Wtedy nie brudzi nam się talerz
Jak już omlet jest gotowy, sypiemy starty ser i posypujemy
Komentarze