Frittata z bakłażanem

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

łatwa i pyszna:)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 4 sztuki
    - bakłażan: 1 sztuka
    - dymka: 1 sztuka
    - szynka: 3 plastry
    - żółty ser twardy: 3 plastry
    - przyprawy (do smaku): 2 szczypty
    - olej (w zależności od patelni, etc): 3 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Frittata z bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kroimy drobno białą część dymki i szynkę
  • 2. Wrzucamy na rozgrzany olej (radzę użyć patelnię ceramiczną lub teflonową).
  • 3. Smażymy krótko tak by cebulka była szklista.
  • 4. W tym czasie rozbełtamy jajka w osobnej miseczce, dodajemy przyprawy (jak to woli, ja dałam sól, pieprz i trochę ziół prowansalskich). Jajka wlewamy na patelnie. Nie mieszamy. Delikatnie smażymy.
  • 5. Zgrabnie zgarniamy boki tak by część płynna schodziła pod spód. Kiedy widzimy, iż górna część omletu powoli już gęstnieje, wrzucamy pokrojony w plastry bakłażan. (Uwaga: plastry bakłażana nie powinny być za grube) Następnie przerzucamy omlet na drugą stronę. Ja zrobiłam jak radziła Aniado, czyli:
    1. wyłożyłam omlet na talerz – surowa część z bakłażanem jest na wierzchu
    2. przykryłam talerz patelnią
    3. przytrzymując dno talerza jedną ręką a drugą trzymając patelnie, odwróciłam talerz tak, że talerz był (do góry dnem) na patelni .
    Tak samo możemy zrobić wykorzystując przykrywkę od patelni. Wtedy nie brudzi nam się talerz
    Jak już omlet jest gotowy, sypiemy starty ser i posypujemy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować