Ciekawa i smaczna alternatywa dla mięsa mielonego.
30 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
500 g mięsa mielonego
275 g ciasta francuskiego
kajzerka
2 jajka
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki zielonych oliwek
150 g sera mozzarella w kulkach
sól, pieprz
czarnuszka do posypania
puszka pomidorów krojonych
pomidorki koktajlowe i natka pietruszki do dekoracji
Francuskie roladki z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone przełóż do miski, dodaj odciśniętą z wody kajzerkę. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Oliwki osącz i pokrój, mozzarellę osącz z zalewy, po czym wszystko dodaj do mięsa. Wbij jajko, przypraw do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
2.Ciasto francuskie rozłóż na papierze i posmaruj połową roztrzepanego jajka. Na cieście na całej długości z mięsa uformuj wałek, zwijając końce boków. Całość zroluj w roladę, a wierzch posmaruj pozostałym jajkiem i posyp czarnuszką.
Tak przygotowaną roladę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st.i piecz ok.30 minut.
3.W tym czasie w głębokim garnku połącz pomidory z puszki z solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj. Gotową roladę pokrój w grubsze plastry i podawaj z sosem pomidorowym. Danie udekoruj pomidorkami koktajlowymi i natką pietruszki. Smacznego!
Komentarze