Francuskie kulki z mięsem mielonym

4.5 (169 ocen)

To fajny pomysł na przekąskę, którą możemy podać na ciepło do barszczu, lub też na zimno do sezonowej surówki. Paszteciki dobrze dają się też odgrzewać, więc możemy je przygotować wcześniej, a gdy przyjdą goście tylko włożyć na chwile do piekarnika.

Składniki:

  • Składniki:
    • 2 opakowania ciasta francuskiego,
    • Około 30 dag mięsa mielonego wieprzowego,
    • 1 marchew,
    • ¼ niedużej kapusty pekińskiej,
    • Około 10 dag pieczarek,
    • 1 duże jajko,
    • Pęczek szczypiorku,
    • 1/3 czerstwej bułki pszennej,
    • Sól , pieprz, do smaku
    • 2 ząbki czosnku,
    • Mleko do namoczenia bułki
    Dodatkowo:
    • Olej rzepakowy do smażenia.
    • Jajko do smarowania,
    • Kminek do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne Przystawki

Francuskie kulki z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przysmażania marchwi 1. Pieczarki kroimy w plasterki, przysmażamy na oleju, doprawiamy i delikatnie studzimy.
    Marchew obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i przysmażamy na oleju do miękkości. W trakcie smażenia podlewamy ją wodą by szybciej zmiękła. Gotową studzimy.
  • pokrojona kapusta 2. Pekińską drobno kroimy, także krótko przysmażamy i studzimy. Bułkę namaczamy w mleku. Szczypiorek drobno siekamy.
  • łączenie składników 3. Mięso przekładamy do miski. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, jajko oraz przygotowane wcześniej składniki. Całość mieszamy, tak by wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Gdyby masa była za rzadka dodajemy bułki tartej.
  • formowanie kulek 4. Z gotowej masy formujemy niewielkie kulki (nieco większe od orzecha włoskiego).
  • smażenie 5. Tak przygotowane smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron do zrumienienia. Usmażone odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i studzimy.
  • nakładanie kulek na ciasto 6. Ciasto francuskie rozwijamy. Następnie za pomocą obręczy, czy kubka wycinamy z niego koła. Na każde wycięte koło nakładamy mieloną kulkę.
  • przed pieczeniem 7. Brzegi ciasta zawijamy ku górze i sklejamy. Tak przygotowane kulki układamy miejscem łączenia na przygotowanej blaszce. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Kulki pieczemy około 20 minut w 200°C do zrumienienia. Gotowe.

Porady

Kulki idealnie sprawdzą się na różnego rodzaju domowych przyjęciach (imieniny, sylwester itp.). POLECAM!!!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować