FOCACCIA z SZAŁWIĄ (FOCACCIA alla SALVIA)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pyszna, chrupica na zewntrz i mięciutka w środku, pachnąca szałwią focaccia. Można z niej robić fantastyczne kanapki. Idealna do zabrania na piknik.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • ciasto (na okrogłą blaszkę o średnicy ok. 35cm):
    0,6 kg mąki
    25 g świeżych drożdży
    ok. 350 g ciepłej wody
    2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru
    30g oliwy z oliwek
    6 łyżeczek suszonej szałwi

    do posmarowania:
    2 listki świeżej szałwi
    6 łyżek oliwy z oliwek
    2łyżki wody
    szczpta soli

    dodatkowo:
     ok. 2 łyki oliwy z oliwek do wysmarowania blaszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Focaccia Kanapki Pizza

Focaccia z szałwią (focaccia alla salvia) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonaj rozczyn.
    Drożdże wymieszaj z cukrem, 100g ciepłej wody i 100g mąki, a następnie odstaw na 10 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
    W dużej misce wymieszaj resztę mąki z solą, a następnie dodaj rozczyn, suszoną szałwię, oliwę i resztę wody (dolewaj ją stopniowo wyrabiając ciasto, w ten sposób 
    będziesz kontrolować konsystencje ciasta).
    Wyrabiaj ciasto przez ok. 10- 15 min. Ciasto będzie dość luźne. Wyrabiaj je do momentu, aż będzie puszyste, gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min. 40 min.
  • image-1sevit3 2. Blaszkę wysmaruj dokładnie oliwą z oliwek. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blaszkę i rozprowadź ciasto rękami. Pozostaw do wyrośnięcia na ok. 15 min.
  • 3. Przygotuj oliwę do posmarowania.
    Nalepiej do słoiczka wlej wodę, oliwę, dodaj szczyptę soli i świeżą szałwię. Potrząsaj słoiczkiem do momentu połączenia się składników.
  • image-0od3woh 4. Wyrośniete ciasto ponagniataj opuszkami palców tworząc dołki i posmaruj szałwiową oliwą.
  • 5. Nagrzej piekarnik do 190 °C.  Włóż blachę z przygotowaną focaccią na środkową część piekarnika. Piecz przez ok.30 minut, aż góra się zarumienią, a spód będzie upieczony.
  • 6. Podawaj przekrojoną na pół z ulubionymi dodatkami: wędlina, sery, rucola, pomidory itp.
    BUON APPETITO!!!

Porady

Jeśli używasz kwadratowej blaszki jej wielkość to ok. 30x30cm. Do tego przepisu do ciasta lepiej użyć suszonej szałwi, nie świeżej! Świeżej użyj jedynie do nadania smaku i zapachu oliwie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować