FOCACCIA z SZAŁWIĄ (FOCACCIA alla SALVIA)

  • wyświetlono: 242 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pyszna, chrupica na zewntrz i mięciutka w środku, pachnąca szałwią focaccia. Można z niej robić fantastyczne kanapki. Idealna do zabrania na piknik.

Maria da leccarsi le dita
  • 100min

Składniki

ciasto (na okrogłą blaszkę o średnicy ok. 35cm):
0,6 kg mąki
25 g świeżych drożdży
ok. 350 g ciepłej wody
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
30g oliwy z oliwek
6 łyżeczek suszonej szałwi

do posmarowania:
2 listki świeżej szałwi
6 łyżek oliwy z oliwek
2łyżki wody
szczpta soli

dodatkowo:
 ok. 2 łyki oliwy z oliwek do wysmarowania blaszki

Sposób przygotowania przepisu:

FOCACCIA z SZAŁWIĄ (FOCACCIA alla SALVIA)

  • 1. Wykonaj rozczyn.
    Drożdże wymieszaj z cukrem, 100g ciepłej wody i 100g mąki, a następnie odstaw na 10 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
    W dużej misce wymieszaj resztę mąki z solą, a następnie dodaj rozczyn, suszoną szałwię, oliwę i resztę wody (dolewaj ją stopniowo wyrabiając ciasto, w ten sposób 
    będziesz kontrolować konsystencje ciasta).
    Wyrabiaj ciasto przez ok. 10- 15 min. Ciasto będzie dość luźne. Wyrabiaj je do momentu, aż będzie puszyste, gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min. 40 min.
  • image-1sevit32. Blaszkę wysmaruj dokładnie oliwą z oliwek. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blaszkę i rozprowadź ciasto rękami. Pozostaw do wyrośnięcia na ok. 15 min.
  • 3. Przygotuj oliwę do posmarowania.
    Nalepiej do słoiczka wlej wodę, oliwę, dodaj szczyptę soli i świeżą szałwię. Potrząsaj słoiczkiem do momentu połączenia się składników.
  • image-0od3woh4. Wyrośniete ciasto ponagniataj opuszkami palców tworząc dołki i posmaruj szałwiową oliwą.
  • 5. Nagrzej piekarnik do 190 °C.  Włóż blachę z przygotowaną focaccią na środkową część piekarnika. Piecz przez ok.30 minut, aż góra się zarumienią, a spód będzie upieczony.
  • 6. Podawaj przekrojoną na pół z ulubionymi dodatkami: wędlina, sery, rucola, pomidory itp.
    BUON APPETITO!!!

Porady

Jeśli używasz kwadratowej blaszki jej wielkość to ok. 30x30cm.

Do tego przepisu do ciasta lepiej użyć suszonej szałwi, nie świeżej! Świeżej użyj jedynie do nadania smaku i zapachu oliwie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babciz_roznych_stron_swiatachlebpizzakanapkifocacciakuchnia wloskaDOMOWE PIECZYWOszalwia

Komentarze

Podobne przepisy

Włoska focaccia z ziołami.

Dodane przez: BABECZKA 35

Włoska focaccia z ziołami

Pyszna,pachnąca ziołami ,idealna...

Focaccia z oliwkami

Dodane przez: benka

Focaccia z oliwkami

Taka alternatywa dla pizzy, pyszna...

image-1pgu1f1

Dodane przez: Nemi-Habibi

Focaccia z dynią

Z podanych składników wyszło mi...

image-09aer79

Dodane przez: Mariola123

FOCACCIA Z OLIWKAMI

Focaccia to pieczywo w formie pizzy,...

Dodane przez: kabamaiga

Focaccia

Niby tylko pieczywo, ale jakie...

Focaccia z pomidorkami i kaparam

Dodane przez: Jola1977-1977

Focaccia z pomidorkami i kaparami

Ten pyszny chlebek, dziś z pomidorami...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE