Focaccia umbryjska

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Chleb włoski z dodatkami

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:


  • - mąka pszenna luksusowa: 500 gramów
    - woda do ciasta: 250 mililitrów
    - oliwa z oliwek Extra Vergin: 4 łyżki
    - sól morska, gruboziarnista: 1 szczypta
    - drożdże (kostka): 15 gramów
    - cukier: 1 łyżeczka
    FOCACCIA Z POMIDORAMI SUSZONYMI I PARMEZANEM::
    - pomidory suszone w zalewie: 15 sztuk
    - orzechy włoskie grubo pokrojone: 0.5 szklanki
    - parmezan lub grana padano: 0.5 szklanki
    - Oliwa z oliwek extra virgin: 2 łyżki
    FOCACCIA Z ZIEMNIAKAMI:
    - ziemniaki surowe: 2 sztuki
    - sól morska gruba: 1 szczypta
    - rozmaryn świeży lub suszony: 2 pęczki
    - oliwa z oliwek Extra Vergin: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Focaccia umbryjska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • focaccia umbryjska 1. Drożdże rozkruszyć, zasypać 1 łyżeczką cukru i wymieszać z kilkoma łyżkami wody. Odstawić do czasu, aż zaczną się pienić. Trwa to ok. 15 minut.
    Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Kiedy rozczyn jest już gotowy wlać go do mąki i wyrabiać. Dolewać oliwę z oliwek i wodę. Wyrabiać jednolite ciasto. Uformować kulę.
    Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40 minut, aż podwoi swoją objętość.
    Po tym czasie naciąć ciasto na 4 kawałki nożem.
    Każdy kawałek chwilkę wyrabiać i delikatnie rozwałkować lub za pomocą dłoni uformować placek.
    Każdy posmarować oliwą z oliwek i opruszyć solą morską. Odstawić na ok. 20 minut.
    W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 220 stopni z termoobiegiem.

    Focaccia z pomidorami:
    Rozłożyć na placku pokrojone pomidory, posiekane orzechy włoskie i zetrzeć parmezan.Placki wyłożyć na blachę, wyłożoną papierem i posmarowaną oliwą. Piec po 2 placki. Najpierw przez 5 minut w temp. 220 stopni, a następnie obniżyć do 180 stopni i dopiekać 10 minut do delikatnego zrumienienia. Podawać na ciepło i popijać winem :)
  • Focaccia umbryjska z ziemniakami i rozmarynem 2. Focaccia z ziemniakami:
    Na posmarowane oliwą placki zetrzeć ziemniaki, posypać solą i posypać świeżym rozmarynem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować