- mąka pszenna luksusowa: 500 gramów
- woda do ciasta: 250 mililitrów
- oliwa z oliwek Extra Vergin: 4 łyżki
- sól morska, gruboziarnista: 1 szczypta
- drożdże (kostka): 15 gramów
- cukier: 1 łyżeczka
FOCACCIA Z POMIDORAMI SUSZONYMI I PARMEZANEM::
- pomidory suszone w zalewie: 15 sztuk
- orzechy włoskie grubo pokrojone: 0.5 szklanki
- parmezan lub grana padano: 0.5 szklanki
- Oliwa z oliwek extra virgin: 2 łyżki
FOCACCIA Z ZIEMNIAKAMI:
- ziemniaki surowe: 2 sztuki
- sól morska gruba: 1 szczypta
- rozmaryn świeży lub suszony: 2 pęczki
- oliwa z oliwek Extra Vergin: 2 łyżki
Sposób przygotowania przepisu:
Focaccia umbryjska
1.
Drożdże rozkruszyć, zasypać 1 łyżeczką cukru i wymieszać z kilkoma łyżkami wody. Odstawić do czasu, aż zaczną się pienić. Trwa to ok. 15 minut.
Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Kiedy rozczyn jest już gotowy wlać go do mąki i wyrabiać. Dolewać oliwę z oliwek i wodę. Wyrabiać jednolite ciasto. Uformować kulę.
Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40 minut, aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie naciąć ciasto na 4 kawałki nożem.
Każdy kawałek chwilkę wyrabiać i delikatnie rozwałkować lub za pomocą dłoni uformować placek.
Każdy posmarować oliwą z oliwek i opruszyć solą morską. Odstawić na ok. 20 minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 220 stopni z termoobiegiem.
Focaccia z pomidorami:
Rozłożyć na placku pokrojone pomidory, posiekane orzechy włoskie i zetrzeć parmezan.Placki wyłożyć na blachę, wyłożoną papierem i posmarowaną oliwą. Piec po 2 placki. Najpierw przez 5 minut w temp. 220 stopni, a następnie obniżyć do 180 stopni i dopiekać 10 minut do delikatnego zrumienienia. Podawać na ciepło i popijać winem :)
2.
Focaccia z ziemniakami:
Na posmarowane oliwą placki zetrzeć ziemniaki, posypać solą i posypać świeżym rozmarynem.
Komentarze