Focaccia

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Chrupiące placki włoskie, o aromatycznym smaku i zapachu. Idealne na śniadanie lub do pracy.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 3 porcje:
    40 dag mąki
    2 dag świeżych drożdży
    1 płaska łyżeczka cukru
    1 płaska łyżeczka soli
    1 szklanka mleka 2%
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka suszonej bazylii
    Około 10 dag czarnych oliwek
    Około 10 dag pomidorków koktajlowych
    4 łyżki oliwy z oliwek + do posmarowania wierzchu ciasta
    Papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Focaccia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, ciepłe mleko, pokruszone drożdże. Delikatnie zamieszać. Odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce. Potem dodać oliwę, przetarty czosnek – wyrobić elastyczne ciasto. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce by ciasto dobrze wyrosło. Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować na podłużne placki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć placki, posmarować oliwą, posypać suszoną bazylią, wcisnąć oliwki, przekrojone pomidorki. Odstawić na 5 minut by ciasto ponownie wyrosło. Piec placki w temp. 200 stopni około 20 minut na złoty kolor.

Porady

1.ciasto można posypać solą gruboziarnistą na wierzchu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Oliwki Pomidor Czosnek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować