Flaczki z lina

4.5 (169 ocen)

  • 60 min

Potrawa kuchni kaszubskiej,ciekawy smak

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg lina
    3 marchewki
    1 pietruszka
    0,5 selera
    1 por
    100ml śmietany 18%
    2-3 łyżki mąki
    Gałka muszkatołowa
    Majeranek
    Olej do smażenia
    Sól
    Pieprz
    Papryka w proszku
    3 ziarnka ziela angielskiego
    1 liść laurowy
    Zielona pietruszka
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Zupy Flaczki

Flaczki z lina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa oczyścić ,umyć i pokroić w cienkie paseczki, pora w półplasterki i udusić na niewielkiej ilości oleju na półmiękko.
    Rybę sprawić ,umyć i wyfiletować. Z głowy i ości i 1 litra wody ugotować wywar z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
    Filety z lina pokroić w paski o szerokości 1,5 cm i obsmażyć na rozgrzanym oleju. Smażyć porcjami , aby każdy kawałek był zrumieniony.
    Połączyć wywar z warzywami i rybą, osolić i gotować wolno około 20 minut
    Mąkę wymieszać ze śmietaną i zagęścić flaki. Przyprawić do smaku solą ,pieprzem ,majerankiem, papryką i gałką muszkatołową. Na końcu można dodać drobno pokrojoną zieloną pietruszkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować