Filet z kurczaka w pikantnym cieście i płatkach kukurydzianych

4.48 (200 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Lekko pikantne drobiowe kotlety w dużej warstwie smacznej i chrupiącej panierki

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -500 g filetu z kurczaka
    -2 szkl. płatków kukurydzianych
    -1,5 szkl. mąki pszennej
    -1 szkl. mleka
    -1 jajko
    -kilka łyżek oleju do ciasta
    -płaska łyżeczka ostrej papryki
    -sól, pieprz
    -olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (200 ocen)

Filet z kurczaka w pikantnym cieście i płatkach kukurydzianych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet umyć i oczyścić. Rozkroić wzdłóż na kotlety (nie rozbijać). Przyprawić solą i pieprzem.
    Płatki kukurydziane pognieść drobno. W misce umieścić mąkę, mleko, jajko, olej, paprykę i szczyptę soli. Zmiksować na gęste ciasto naleśnikowe. Dodać połowę pogniecionych płatków dalej miksując na niskich obrotach (albo dokładnie wymieszać łyżką).
    Kotlety od razu (gdy ciasto się rozstoi, płatki zmiękną i rozmokną) maczać w cieście, by pokryły się grubo, a następnie obtaczać w pozostałych płatkach. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać z ulubionymi warzywami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Filet z kurczaka Kurczak Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować