Tak przygotowane filety możemy podać o każdej porze dnia. Doskonale sprawdzą się na obiad np. z ziemniakami lub ryżem lub wczesną kolację z ulubioną sałatką.
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
4 filety z piersi kurczaka
2 łyżki przyprawy do mięs
4 łyżki oleju
Farsz:
20 dag. mięsa mielonego
4 suszone pomidory w oleju
2 łyżki posiekanej bazylii
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
naczynie do pieczenia
Filet z kurczaka faszerowany mięsem i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety myję, osuszam, wbijam delikatnie nóż w każdy filet robiąc miejsce na farsz, uważając by nie poprzecinać boków ani dołu fileta. Filety polewam olejem , posypuje przyprawą do mięs, nacieram, odstawiam. Do mięsa mielonego dodaje posiekany czosnek, pokrojone drobno pomidory, bazylię, doprawiam solą , pieprzem, mieszam. Farsz nakładam w przygotowane filety, układam w naczyniu do pieczenia, nakrywam, piekę 55 minut w temperaturze 180 stopni. Filety wystawiam w piekarnika i nie odkrywam przez 15 minut. Po tym czasie odkrywam , kroję i podaję.
Porady
Tak przygotowane filety najczęściej podaje w towarzystwie sałatek.
Komentarze