Pierś z kurczaka można faszerować w dowolny sposób.
Proponuję nadzienie z pieczarkami i serem, mięso zanurzone w marynacie, nadaje ostry smaczny smak.
45 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
• 2 filety z kurczaka ( można użyć jednego fileta)
• 25 dag pieczarek
• 15 dag sera żółtego
• Przyprawa do kurczaka złocista
• 1 opakowanie mrożonki – mini marchewki
• Sól
• Pieprz
• Olej do smażenia
Faszerowany filet z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki kroimy drobno i obsmażamy na rozgrzanym oleju doprawiając pieprzem oraz solą, studzimy.
2.Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Fileta rozdzielamy i usuwamy odstające części.
W mięsie robimy otwór.
Nadziewamy na przemian pieczarkami oraz serem.
Mięso solimy.
3.Przyprawę mieszamy z dwiema łyżkami oleju.
4.W marynatę przekładamy filety i pozostawiamy na 1 godzinę.
5.Po upływie godziny mięso układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Zapiekamy 20 minut w 180˚C.
6.Następnie wyjmujemy blaszkę i dokładamy marchewkę.
7.Ponownie zapiekamy 20 minut w 180˚C.
Wykładamy na półmisek.
Danie gotowe.
Smacznego.
Komentarze