faworki , chruściki inaczej... bo w kształcie apetycznych , mięciutkich, pulchnych słodkich kokardek!!każdy sie na nie skusi! polecam na tłusty czwartek i nie tylko.
30 min
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
220 g mąki pszennej tortowej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
100 g jogurtu naturalnego
2 żółtka
50 ml spirytusu
szczypta soli
oraz
olej do smażenia
cukier puder do oproszenia kokardek
Faworkowe kokardki na jogurcie naturalnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce miseczce umieszczamy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy , sól ,żółtka, spirytus i jogurt. Wyrabiamy miekkie elastyczne ciasto.
Wyrobione ciasto rozwałkowujemy cienko i wykrawamy krążki najlepiej za pomocą kubka( kubek ma u mnie trochę większy obwód niż szklanka)
Każde koło nacinamy nożem w następujący sposób :dwie kreski na górze, jedna na dole i po trzy na każdym boku. Dwa powstałe skrzydełka po bokach podsuwamy pod środkowe.
Pasek ciasta, który został na górze przekładamy przez środek, podwijamy pod spód.
2.W rondelku rozgrzewamy olej i wkładamy delikatnie faworki i smażymy kokardki na złoty kolor z obu stron .
Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy by odsączyć tłuszcz.
Komentarze