Faworkowe kokardki na jogurcie naturalnym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

faworki , chruściki inaczej... bo w kształcie apetycznych , mięciutkich, pulchnych słodkich kokardek!!każdy sie na nie skusi! polecam na tłusty czwartek i nie tylko.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 220 g mąki pszennej tortowej
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    100 g jogurtu naturalnego
    2 żółtka
    50 ml spirytusu
    szczypta soli
    oraz

    olej do smażenia
    cukier puder do oproszenia kokardek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Faworki

Faworkowe kokardki na jogurcie naturalnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kokardki 1. W misce miseczce umieszczamy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy , sól ,żółtka, spirytus i jogurt. Wyrabiamy miekkie elastyczne ciasto.
    Wyrobione ciasto rozwałkowujemy cienko i wykrawamy krążki najlepiej za pomocą kubka( kubek ma u mnie trochę większy obwód niż szklanka)
    Każde koło nacinamy nożem w następujący sposób :dwie kreski na górze, jedna na dole i po trzy na każdym boku. Dwa powstałe skrzydełka po bokach podsuwamy pod środkowe.
    Pasek ciasta, który został na górze przekładamy przez środek, podwijamy pod spód.
  • smazymy na rozgrzanym oleju 2. W rondelku rozgrzewamy olej i wkładamy delikatnie faworki i smażymy kokardki na złoty kolor z obu stron .
    Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy by odsączyć tłuszcz.

    Przed podaniem posypujemy kokardki cukrem pudrem.

Porady

kokardki powinny byc całe zanurzone w oleju.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Makaron kokardki (farfalle)

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować