Faszerowane pomidorami ze szparagami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Kocham pomidory pod każdą postacią. Są słodkie i bardzo wartościowe. Pomagają nam spalać tłuszczyk :-)A w okresie wiosenno-letnim są najsmaczniejsze. Proponuję więc wam pomidory faszerowane ze szparagami z jajeczkiem. Są pyszne i bardzo pożywne . Skusicie się ?

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 4 duże pomidory

    5 kromek chleba tostowego

    250 mini szparagów zielonych

    1 kulka mozzarelli

    4 łyżki amarantusa ekspandowanego

    2 łyżeczki przyprawy bez soli do rosołu

    sól, pieprz

    4 łyżki oleju rzepakowego

    4 duże jajka L
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Faszerowane

Faszerowane pomidorami ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotoewanie 1. 1. W wysokim i wąskim rondlu gotujemy wodę ze szczyptą soli i cukru oraz z łyżeczką masła. Gdy zacznie wrzeć Wkładamy ( na stojąco ) szparagi i gotujemy 2,5 minut. Odsączamy.

    2. Rozgrzewamy patelnie. chleb tostowy kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozhgrzaną patelnie. Smażymy aż zrobią sie chrupiące grzanki.

    3. Do grzanek dodajemy pokrojone szparagi, starty ser, amarantus, olej oraz przyprawy całość mieszamy.

    4. Z pomidorów odcinamy wierzch ( z ogonkiem) środek pomidora delikatnie wydrążamy łyżką. Do środka każdego pomidora nakładamy farsz.

    5. Miąższ z pomidorów przecieramy przez sitko. Powstały sok wlewamy do pomidorów z farszem.

    6. Pomidory ukłądamy w naczyniu żaroodpornym i podpiekamy w piekarniku przez 10 minut w 180 stopniach.Po tym czasie wyjmujemy pomidory, w farszy robimy delikatne zagłębienie i do każdego pomidora wbijamy po jednym jajku. Ponownie wkłądamy do piekarnika i podpiekamy do momentu aż jajko się zetnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować