Omlet ze szparagami i pomidorami

0 (0 ocen)

  • 15 min

Bardzo puszysty i wysoki omlet z sezonowymi szparagami, słodkawą cebulką i aromatycznymi pomidorami. Przepyszne niedzielne śniadanko dla całej rodziny.

  • 15 min

Składniki:

  • 2 jajka
    2 łyżki masła klarowanego
    Łyżka mąki
    Łyżka mleka
    Sól, biały pieprz
    ½ białej cebuli
    Pomidor
    5 białych szparagów
    Łyżeczka cukru
    Do dekoracji dymka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Omlet Jajko

Omlet ze szparagami i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Omlet ze szparagami i pomidorami 1. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na łyżce masła klarowanego. Przekładamy do miseczki. Pomidory kroimy. Szparagi dokładnie obieramy. Gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru. Kroimy na kawałki o długości około 5 cm.
  • Omlet ze szparagami i pomidorami 2. Żółtka ucieramy z solą, białym pieprzem, łyżka mleka i mąki. Białka ubijamy na sztywno. Białka delikatnie łączymy z żółtkami.
  • Omlet ze szparagami i pomidorami 3. Na małej patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i wylewamy masę jajeczną. Gdy spód i boki omletu się zetną układamy szparagi, kawałki pomidorów i przesmażona cebulkę. Delikatnie przy użyciu dwóch noży składamy omlet na pół. Dekorujemy reszta szparagów i posypujemy posiekana dymką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białe szparagi Cebula Jajka Pomidor Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować