Fasolowe klopsiki w warzywach

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Delikatne i miękkie klopsiki przygotowane z białej fasoli podane z warzywnym sosem. Smaczne i wegetariańskie danie, które pomimo tego, że przygotowane bez mięsa jest bardzo sycące. Klopsiki smakują idealnie z sosem przygotowanym ze świeżych, wakacyjnych warzyw.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • KLOPSIKI Z FASOLI:

    400 g fasoli biały jaś
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    2 jajka
    3 łyżki otrębów owsianych
    1/4 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    sól
    pieprz czarny mielony

    SOS Z WARZYW:

    2 małe cukinie zielone
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    200 g pieczarek
    3-4 pomidory
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    2 szklanki wody lub bulionu drobiowego
    1 łyżeczka octu balsamicznego
    natka pietruszki
    sól
    pieprz czarny mielony
    pieprz ziołowy
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Fasolowe klopsiki w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Fasola 1. Fasolę zalać zimną wodą w proporcji dwa razy większej niż objętość fasoli. Pozostawić do napęcznienia przez parę godzin lub na całą noc. Wodę wymienić i gotować ok 1 godz, aż fasola będzie miękka. W połowie gotowania posolić.
  • Cebula 2. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na rumiano razem z rozgniecionym czosnkiem. Ugotowane ziarna fasoli wystudzić i zmielić w maszynce do mielenia mięsa na drobnym sitku razem z uprażoną cebulą. Żeby masa była bardziej gładka można zmielić dwa razy. Do zmielonej fasoli wbić jajka, dodać mąkę ziemniaczaną, pszenną i otręby. Połączyć przyprawiając pieprzem. Oprószając dłonie mąką formować małe kuleczki. Odłożyć.
  • Pokrojone pomidory 3. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę razem ze zgniecionym czosnkiem. Dodać posiekane pieczarki, a kiedy się usmażą przełożyć do garnka o szerokim dnie. Dołożyć pokrojone cukinie i pomidory. Pomidory warto wcześniej sparzyć i obrać ze skórki. Chwilę dusić i zalać wodą lub bulionem. Doprawić i dusić, aż warzywa zmiękną. Na końcu do sosu włożyć klopsiki i dusić około 5 minut. Mieszać delikatnie łyżką lub potrząsając całym garnkiem. Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Fasola Pieczarki Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować