Fasolka z mięsem mielonym i pomidorami

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Danie jednogarnkowe z mięsem mielonym, kolorową fasolką, cebulą i nadającą świeżości natką pietruszki.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego,

    200 g mrożonej fasoli żółtej,

    200 g mrożonej fasoli zielonej,

    pomidory krojone z puszki,

    3 duże cebule,

    3 duże ząbki czosnku,

    pół łyżki papryki ostrej,

    łyżeczka papryki słodkiej,

    łyżka bazyli suszonej,

    łyżka curry,

    duża szczypta soli i pieprzu,

    2 łyżki masła,

    natka pietruszki wg uznania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Fasolka z mięsem mielonym i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę zamrożoną podsmażamy na łyżce masła ok 20 minut pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy z patelni.

    Cebulę obieramy, kroimy w pół plastry podsmażamy na łyżce masła. Dodajemy do fasoli.

    Na patelnię wrzucamy mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Podsmażamy ok 10 minut, aż mięso będzie usmażone. Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz fasolę - mieszamy.
    Całość dusimy na średnim ogniu przez około 5 minut.

    Podajemy posypane świeżą natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować